Post image
En büyük grup kontrollü gerginler

Bir araştırma şirketinin çalışmasına göre insanlar salgına 8 ayrı biçimde tepki veriyor. Bunlar içinde en büyük grubu kontrollü gerginler ve endişeliler oluşturuyor. Toplumun yarısı maske takmıyor, yarısı ise sosyal mesafeyi koruyamıyor

Araştırma şirket MBI, Türkiye’de koronavirüsün halkın duygu durumu, ruh hali, davranış ve tercihlerindeki değişikliklere odaklanarak yaptığı araştırmayı tamamladı. 26 ilde bin 223 kişiyle telefondan görüşüldü. Şirket genel koordinatörü Melis Tufur’un açıklamasına göre salgına verilen tepkiler 8 farklı grup oluşturdu. Bu gruplar şöyle sıralandı:

Kontrollü gergin (yüzde 21): Baskın duyguları korku ve tedirginlik.

Endişeli (yüzde 20): Ön plandaki duyguları üzüntü.

Tedbirli, sakin (yüzde 16): Kısmen olanaklarının uygunluğu, kısmen alınan önlemlere duyduğu güvenle gündelik hayatının ritimini neredeyse bozmadan yaşayanlar.

Çaresiz (yüzde 15): Salgın öncesinde de geçim sıkıntısı ve işsizlikle boğuşanlar.

Kırılgan, ruhsal dengeli (yüzde 12): Kadınların biraz daha ağırlıkta olduğu bu gruptakiler, krize az ya da çok kaygı bozukluğu şeklinde tepki verenlerden oluşuyor.

Sonradan fark eden, tedirgin (yüzde 9): Geç fark etmiş olmanın, dolayısıyla yeterince tedbir almamanın tedirginliğini yaşayan grup. Karadeniz bölgesinde ve İzmir’de ortalamanın üstünde bulunan bu grupta 25-44 genç yetişkin ağırlığı var. Yüzde 2’si daha fazla alkol veya sigara tükettiğini söylüyor.

Dindar, kaderci (yüzde 4): Grubun yüzde 36’sında iyimserlik duygusu hakim.

İlgisiz, uzak (yüzde 2): Genç, erkek ağırlıklı. Bu grubun yüzde 21’i virüs sonrası hayatında değişen bir şey olmadığını söylüyor.

SALGIN HAYATIMIZDA NELERİ DEĞİŞTİRDİ?

Salgın öncesi evden çalışanlar toplam nüfusun yüzde 1’ini oluştururken şu anda yüzde 7’ye çıkmış durumda. İzolasyon döneminde 4.3 milyonun üstünde kişi evden çalışıyor. 7.5 milyon kişi ücretli veya ücretsiz izne çıkarıldı. En az 11 milyon kişi ise tam veya yarı zamanlı çalışmak üzere dışarı çıkmak zorunda kalıyor.

Katılımcıların yüzde 7’si daha fazla TV izlediğini, yüzde 6’sı daha fazla kitap/gazete/dergi okuduğunu, yüzde 2’si daha fazla sosyal medya tükettiğini söyledi. Yüzde 3 ise daha fazla maneviyata yöneldi. Sigara-alkol tüketiminde toplamda anlamlı bir fark gözlenmedi. Hükümetin belediyelere yapılan bağışı durdurmasını doğru bulanların oranı sadece yüzde 27. Katılımcıların yüzde 81’i sokağa çıkma yasağı ilan edilmesini istediklerini söylediler.

TOPLUMUNYARISI MASKE TAKMIYOR

Tavsiyelere uyma oranları şöyle gerçekleşti:
► Maske kullanımı: Yüzde 45
► Dezenfektan kullanımı: Yüzde 61
► Düzenli ve yeterli uyku: Yüzde 81
► İyi beslenmek: Yüzde 81
► 1.5 metre uzak kalmak: Yüzde 82
► Kolonya kullanmak: Yüzde 85
► Sık sık ellerini yıkamak: Yüzde 98

Aslında uygulamak isteyip de koşullar uygun olmadığı için uygulanamayan tedbirler:

► Maske kullanımı: Yüzde 6
► Dezenfektan kullanımı: Yüzde 8
► İyi beslenmek: Yüzde 17
► Düzenli ve yeterli uyku: Yüzde 12
► 1.5 metre uzak kalmak: Yüzde 10
► Kolonya kullanmak: Yüzde 4

(Birgün, 14.04.2020)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN