Post image
En akıllı istif yolu 500’lük Avro

Ekonomi Servisi – 100 dolarlık bir banknotun bir kenarı 6.6, diğer kenarı 19.7 cm uzunluğunda. 100 adetlik bir dolar balyası 10 bin dolar ediyor. Her biri 100 gram ağırlığı olan bu balyaların kaba hesap 10 kilosu da 1 milyon dolar ediyor. Kısaca milyonlarca doları taşımak için “alın teri” akıtmak gerekiyor. Bu bakımdan evde birkaç yüz milyon dolar bulundurmak bile “yürek işi” sayılıyor. Ayrıca gerektiğinde taşınacak paranın çil çil olmasında fayda var. Çünkü cep kiri kapmış, hafif rutubet almış bir balyanın ağırlığı da ona göre en az yüzde 8 artıyor.

Bu kadar doları bir yerde saklamak da kolay değil. Örneğin 100 dolarlık küpürler halinde 1 milyon doları yere serseniz 103.39 metrekareye yayılıyor. Bir milyar doları sığdırabilmek için 3 metre tavanlı 40 metrekarelik bir oda yetersiz kalıyor. Özetle paraları dolar olarak istiflemek pek akıllı işi değil.

Mesleği paraları istif etmek olan bankacılar bu yüzden parasını saklayacak olanlara yükte daha hafif olan 500’lük avro banknotlarını öneriyorlar. Üstelik bunların cep görmemiş olmaları da bir avantaj sayılıyor. Konuşmalar doğruysa büyüklerimiz de tercihlerini avro’dan yana yapıyor. Bir 500 Avro banknotunun uzunluğu 160, genişliği 82 mm, destenin yüksekliği ise ortalama 100 mm civarı kabul ediliyor.

Başbakan Erdoğan’ın şiddetle itiraz ettiği bant kayıtları doğruysa, Bilal Erdoğan’ın da paraları taşırken hayli zorlandığı anlaşılıyor. Son kalan 30 milyon avro da ortalama 45 numaradan tam 99 ayakkabı kutusu ediyor. Bu kadar parayı 99 kutuya sığdırabilmek için de her bir küpürün 500 avro olması gerekiyor. Tabii telefonlaşmanın başladığı sabah saatlerindeki para mevcudunun da bu miktarlarla hesaplanması gerekiyor. Bilal Erdoğan’ın taşıdığı paranın 100 milyon avro olması için ise tam 248 ayakkabı kutusu gerekiyor. 30 milyon avro’nun yan yana gelebilmesi için her biri 500’lük küpürlerle 60 bin banknot gerekiyor. Bunların destelenip balyalanmış hali de tam 66 kilo ediyor. Dolayısı ile uzmanlar, bu çapta bir paranın taşınabilmesi için ayakkabı kutularını bir kenara atıp, 8 büyük bavulu doldurmanın daha akıllıca olduğunu belirtiyorlar.

(Cumhuriyet, 26.02,2014)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN