Post image
Ekonomik sıkıntılar aileyi de yıkıyor

cropped_content_suresiz-nafaka-yeni-evlilikleri-de-yikiyor_4N9Un9624d9lVy3

Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılının aile yapısı sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, en önemli boşanma sebebi ilgisizlik ve sorumsuzluk iken ekonomik sıkıntılar da ilk sıralarda yer alıyor.

TÜİK’in araştırmasına göre kadınların yüzde 42.6’sına “Neden boşandınız” sorusuna “evin ekonomik olarak geçimini sağlayamama” yanıtını verirken yüzde 36,4’ü boşanma nedeni olarak “dayak veya kötü muamele”yi gösterdi. Bireylerin yüzde 59’u görücü usulüyle evlendiğini beyan ederken araştırma, öğrenim durumu yükseldikçe kendi seçimi ile evlenenlerin oranının arttığını saptadı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılına ilişkin “Aile Yapısı Araştırması” sonuçlarını açıkladı. Buna göre, evli bireylerin bazı belirlenmiş konularda eşleri ile sorun yaşayıp yaşamadıkları incelendiğinde, eşler arasında en fazla sorun yaşanan konu yüzde 5,9 ile evle ilgili sorumluluklar oldu. En fazla sorun yaşanan diğer konular sırasıyla yüzde 5,4 ile ailece birlikte vakit geçirmeme ve yüzde 5,3 ile sigara alışkanlığı olarak sıralandı. Eşler arasında en az sorun yaşanan konular ise yüzde 1 ile eğlence alışkanlıkları, alkol alışkanlığı ve yüzde 1,1 ile arkadaşlar, görüşülen kişiler oldu.

fft99_mf5361758[1]

İLK SIRADA SORUMSUZLUK VAR

En az bir kez boşanmış bireylerin boşanma nedenlerine bakıldığında Türkiye genelinde en fazla boşanma nedeni yüzde 50,9 ile “sorumsuz ve ilgisiz davranma” olarak belirlendi. Bunu, yüzde 30,2 ile “evin ekonomik olarak geçimini sağlayamama” ve yüzde 24,3 ile “eşlerin ailelerine karşı saygısız davranması” sorunu izledi.

Cinsiyetlere göre incelendiğinde ise en önemli boşanma nedeni her iki cinsiyette de sorumsuz ve ilgisiz davranma oldu. Bu oran, kadınlar için yüzde 61,5, erkekler için ise yüzde 40,2 olarak tespit edildi. Kadınlar için bunu yüzde 42,6 ile “evin ekonomik olarak geçimini sağlayamama”, yüzde 36,4 ile “dayak veya kötü muamele” takip etti. Erkekler için ise yüzde 24,5 ile “eşin ailesinin aile içi ilişkilere karışması” ve yüzde 24 ile “eşlerin ailelerine karşı saygısız davranması” diğer nedenler olarak sıralandı.

YÜZDE 59 GÖRÜCÜ USULÜ

Bireylerin eş seçimini nasıl yaptıkları incelendiğinde; ülke genelinde ilk evliliklerin yüzde 47,8’inin görücü usulü ve kendi rızası ile yüzde 12,1’inin ise görücü usulü ve kendi görüşü sorulmadan aile kararıyla gerçekleştiği görüldü. Eşini kendi kararı ve ailesinin rızası ile seçenlerin oranı yüzde 30,2, kendi kararı ve ailesinin rızası dışında evlenenlerin oranı yüzde 2,5, kaçma veya kaçırılma ile evlenenlerin oranı ise yüzde 7 oldu. Görücü usulü ve kendi rızası ile evlenen kadınların ve erkeklerin oranı yüzde 47,8 iken görücü usulü ve kendi görüşü sorulmadan aile kararıyla evlenen kadınların oranı yüzde 14,8, erkeklerin oranı ise yüzde 9 olarak belirlendi. Eşini kendi kararı ve ailesinin rızası ile seçen kadınların oranı yüzde 27,1, erkeklerin oranı yüzde 33,8, kendi kararı ve ailesinin rızası dışında evlenen kadınların oranı yüzde 2,6, erkeklerin oranı ise yüzde 2,5 olarak kayıtlara geçti.

Bireylerin öğrenim durumu yükseldikçe kendi seçimi ile evlenenlerin oranının arttığı, görücü usulü ile evlenenlerin oranının ise azaldığı tespit edildi. Eşini kendi kararı ve ailesinin rızası ile seçen bir okul bitirmeyen bireylerin oranı yüzde 10,6 iken bu oran yüksekokul, fakülte, üniversite, yüksek lisans veya doktora mezunu bireyler için yüzde 67,1 oldu.

EN FAZLA VERİLEN CEZA: AZAR

Son 1 yıl içerisinde anne ve babaların çocuklarına verdikleri en yaygın ceza türü yüzde 72,6 ile azarlama oldu. Bunu, yüzde 48,7 ile interneti yasaklama ve yüzde 40,8 ile televizyon izlemesine izin vermeme cezaları izledi. Anne ve babaların çocuklarına verdikleri cezalarda en düşük payı yüzde 8,9 ile odaya kapatma oldu. Bunu, yüzde 14,2 ile harçlığını kesme ve yüzde 14,3 ile arkadaşları ile görüştürmeme cezaları izledi.

(Aydınlık, 19.01.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN