Post image
Edebiyatın yeni başkomiseri Salih

 

Öykü SÖNMEZ

Başarılı bir tiyatro oyuncusu ve yönetmeni olarak adından söz ettiren, aynı zamanda senaryolar da kaleme alan Hakan Güneri, sanat dünyasındaki aktif rolünün yanı sıra bir de edebiyat dünyasına adım attı. Kasım 2021’de Mona Yayınları tarafından yayımlanan ve ‘Suç Mahalli’ adlı polisiye üçlemesinin ilk kitabı olan ‘Turan Caddesi No:25’ yazarın ilk romanı.

Transseksüel bir bireyin ölümüyle başlayan kitapta, okuduğunuz her sayfada kendinizi birbirine bağlanan bir suç ağının içinde bulacağınız roman tempolu ve her renkten karakterlerle dolu bir macera vadediyor. Cihangirin ara sokaklarında işlenen çocuk cinayetleri, cinayetler üzerinde imzasını bırakan bir katil, kayıp çocuklar, gizli eğlenceler, insan ticareti, uyuşturucu kaçakçılığı ve bütün bu kirli düzenin ortasında bir gazinoda Zenne olarak çalışan Eflatun. ‘Turan Caddesi No:25’, kitaba da adını veren ve ana karakterimiz Eflatun’un ikamet ettiği apartmanda, Eflatun’un kayıtlara intihar olarak geçecek olan ölümüyle başlıyor; Eflatun’un ölümünden öncesini ve sonrasını anlatarak devam ediyor. Edebiyat dünyasının unutulmaz başkomiserleri arasına katılacağının sinyallerini daha ilk kitaptan okuruna veren Başkomiser Salih, intihar kabul edilen bu vakayı şaşmaz önsezileriyle çözerken, okur da Eflatun’un ölümünden öncesini okuduğu bölümler sayesinde kendisini Başkomiser Salih ile birlikte vakayı çözmeye çalışırken buluyor.

Kendisine Beyoğlu sokaklarını mesken tutmuş romanda, senaristlikten gelen becerilerini de roman kurgusuna yedirerek okuruna aktaran Hakan Güneri, polisiye bir roman yazmanın ötesine geçerek toplumun ezilen ve ötekileştirilen kesimine odaklanıyor. Başkomiser Salih’in cümleleri aracılığıyla, “Onlar da insan oğlum, cahildik, hata etmişiz, bize gösterildiği gibi davranmışız. Nefret etmemiz gerekiyormuş, en çok nefret eden ben olursam daha çok ödüllendirilirim diye düşünmüşüm” diyerek de okurunu toplumun ötekileştirilen kesimine karşı oluşmuş belli başlı önyargılarla yüzleşmeye zorluyor. Öte yandan bu önyargılar yalnızca Başkomiser Salih üzerinden değil, romanın eşcinsel karakteri Kenan’ın kitabın ilerleyen bölümlerinde dile getirdiği eleştirilerle farklı bir pencereden de ele alınıyor. Kenan, toplumun aydın geçinen kesiminin LGBTİ+ haklarını savunan gösterilerde boy gösterdiklerinden, ancak iş kendi yapıtlarına geldiğinde bu kesime dair önyargıları beslemekten çekinmediklerinden yakınırken, önyargıların yalnızca toplumun bir kesimine özgü olmadığını, topluma çok farklı açılardan bakan insanların benzer önyargılar taşıdığını gösteriyor. Hakan Güneri de, Kenan aracılığıyla “Öbürüne karşı tavrımız belli ama bunlara ne yapmalı, nasıl tepki göstermeli bilmiyorum” diyerek yazarından, sinemacısına genel olarak aydın kesime bir eleştiride bulunuyor.

‘Suç Mahalli’ serisinin ilk kitabı ‘Turan Caddesi No:25’, karakterleriyle, tıkır tıkır işleyen kurgusu ve su gibi akan diliyle okurunu avucunun içinde tutan bir polisiye. Merakınızı canlı tutacak, her sayfasını film izler gibi takip edeceğiniz, bitirmeden elinizden bırakmak istemeyeceğiniz, okuruna heyecan sunan bir macera. Serinin bir sonraki kitabı ‘Hotel İstanbul’a dek…

(Birgün, 14.01.2022)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN