Post image
Dünyanın derdi benim de derdim

 

Esme ARAS

Öykü yazarı Songül Öztürk’ün 23 öyküsünü topladığı ilk kitabı ‘Başınızdan Geçenler Uyutmayınca Gecelerimi’ Klaros Yayınları tarafından Kasım 2020’de raflardaki yerini aldı.

Yazar, bazısını köşe yazısı ve gazete haberinden yola çıkarak kurguladığı öykülerinde işsizlik, parasızlık, yoksulluk, yalnızlık, iletişimsizlik, ötekileştirme, kadın rollerinin tanımlanması, toplumsal kayıtsızlık, tabiatın tahribi gibi konuları farklı bir üslup yaratarak ele almış. ‘Edebiyat kanonunun dışında ve ayrıksı’ duran, başkalarının başına gelenleri mesele ettiği öyküleriyle kurgunun gerçeğini sağlamlaştırmak için söz oyunlarına başvurmuş. Songül Öztürk ile yazım sürecini ve öykü kitabını konuştuk.

‘Başınızdan Geçenler Uyutmayınca Gecelerimi’ sayesinde öykülerinizi matbu halde okuduk. İlk kitaba giden okuma ve yazma tecrübenizin uzun bir zamana yayıldığını sanıyorum. Kendinizden ve yazın yolculuğunuzdan bahseder misiniz?

Ankara doğumluyum. ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde lisansımı, Kentsel Politika Planlama Programı’nda yüksek lisansımı tamamladım. 25 yıldır çeşitli bakanlıklarda hizmet veriyorum. Obur bir okur olduğumdan, emekliliğimde hayalim kitaplarla dolu bir çayevi işletmekti. İyi okur olmak için katıldığım yazarlık semineriyle yazabildiğimi keşfettim ve büyüsüne kapıldım. Çeşitli edebiyat dergileri ile internet medyalarında öykülerim ve inceleme yazılarım yayımlandı.

İlk kitap yayımlatma aşamasına gelene dek karşılaştığınız güçlükler oldu mu, olduysa üstesinden nasıl geldiniz? Bu noktada Klaros Yayınları ile yolunuz nasıl kesişti?

Bu süreci bir güçlükler manzumesi, diye görmedim sanırım. Yazabilmek yeterince büyüleyici, öykülerim kendilerini uyku ve uyanıklık arasında yazdırdı, yayımlatabilmek ise büyübozum. Bu süreci başlatan, beni yüreklendiren hocam şair A. Galip oldu. İnceleme yazılarım daha kolay yayımlandı. Öykülerim ise edebiyat kanonunun dışında ayrıksıydılar, tez canlı bana sabretmeyi öğrettiler. Yayımlanmayacağına dair cevap dahi alamadığım çok oldu. Bu dünyanın dilini yine konuşamadım dediğim zamanlardı. Birkaç bilinen yayınevine öykü dosyamı ilettim, uzun bekleyişlerden sonra büyünün bozulmayacağına kani olmuştum ki A. Galip, genelde şiir kitapları yayımlayan Klaros Yayınları’na yönlendirdi beni.

BAŞINIZDAN GEÇENLER UYUTMAYINCA GECELERİMİ
Songül Öztürk
Klaros Yayınları, 2020

(Birgün Kültür Sanat, 31.05.2022)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN