Post image
Dünyada 40 milyon ‘modern köle’ var


Görkem EVCİ

Kölelik, dünya genelinde yasaklanmış olsa da ‘modern kölelik’ insanlığın sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Araştırmalara göre, dünyada 40 milyon modern köle bulunuyor

Afrikalıların ellerinden, ayaklarından, boyunlarından zincirlenip gemilere doldurularak köle olarak Batı’ya götürülmesi gerilerde kaldı. Ancak araştırmalar görünümü değişse de köleliğin sürdüğünü ortaya koyuyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Walk Free (Özgür Yürü) Vakfı’nın yaptığı araştırmaya göre, 7.5 milyar nüfusa sahip dünyada 40 milyondan fazla insan modern köle durumunda. 15-19. yüzyıl arasında 13 milyon insanın köleleştirildiği tahmin ediliyor. Günümüzde ise 167 ülkede 71 bin kişi ile yüz yüze yapılan görüşmelerle ortaya çıkan verilere göre, kölelik şartlarında çalışan 40 milyon kişinin yüzde 71’i kadın, yüzde 25’i ise çocuk. “Modern köle”lerin yaklaşık 25 milyon kişi zorla çalıştırılıyor. 15.4 milyon kişinin özgürlüğü ise zorla evlendirilerek kısıtlanıyor. Zorla çalıştırılan kişilerden 4.8 milyonu cinsel sömürüye maruz kalıyor. Araştırmada, köleliğin en yaygın olduğu 10 ülke sırasıyla şöyle:

Kuzey Kore, Eritre, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Afganistan, Moritanya, Güney Sudan, Pakistan, Kamboçya ve İran.

 

 

Devlet zoruyla çalıştırılanların sayısının 4.1 milyon olduğu tahmin ediliyor. Zorla çalıştırma işçilerin hareket özgürlüğünü kısıtlayarak, fiziksel ya da cinsel şiddet uygulayarak bireyler tarafından da yapılabiliyor. Bu durumda “hileli borç” da devreye giriyor. İşçileri zorla çalıştıranlar, onlara ödeyemeyecekleri sahte borçlar çıkarak, özgürlüklerini kısıtlıyor. Bu yöntemin Türkiye’ye çeşitli vaatlerle getirilip fuhşa zorlanan kadınlara uygulandığı biliniyor. İyi bir hayat vaadi ile insan kaçakçılarının ağına düşenlerin de bazen götürüldükleri ülkelerde zorla çalıştırıldığı kaydediliyor. Kölelik şartlarında üretilen ve G20 ülkeleri tarafından ithal edilen ürünler arasında bilgisayar ve cep telefonları, kıyafet, balık, kakao, şeker kamışı bulunuyor.

HOLLANDA ÖNLEM ALDI

Baskıcı rejimlerin ve çatışmaların köleliği kolaylaştırdığı belirtiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri gibi ekonomik olarak gelişmiş ülkelerde de kölelik koşullarında çalışanların bulunduğu, Avrupa’da da mağdurlar olduğu kaydediliyor. Araştırmaya göre kölelik konusunda en fazla önlem alan devlet Hollanda. En az önlem alan devlet ise Kuzey Kore.

(Milliyet, 27.02.2019)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN