Post image
Dünyada 20 milyon kişi felaket mültecisi

dunyada-20-milyon-kisi-felaket-multecisi-5865972

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Norveç Mülteci Konseyi’nin hazırladığı rapora göre 2014 yılında bütün dünyada yaklaşık 20 milyon kişi sel, fırtına ve deprem felaketleri yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldı.

İklim değişikliği küresel boyutta nüfus hareketlerini tetikleyerek insani bilançoyu derinleştiriyor. Savaşlar ve çatışmalar milyonlarca kişiyi yerinden ederken, dengesi bozulan doğa da bir o kadar insanın mülteci olmasına sebep veriyor. Norveç Mülteci Konseyi (NRC), 21 Temmuz Salı günü açıkladığı raporda, geçtiğimiz yıl boyunca yaklaşık 20 milyon kişinin evlerini sel, fırtına ve deprem felaketleri nedeniyle terk etmek zorunda kaldığını saptadı. Asya doğal felaketlerin en yoğun yaşandığı coğrafya olarak ortaya çıkıyor.

Ortalama 26 milyon

Asya kıtasında, 2014’te yer değiştiren 19.3 milyon kişiden yaklaşık yüzde 90’ını Çin ve Filipinler’deki tayfunlar ve Hindistan’daki seller etkiledi.

NRC’nin iç göç denetleme merkezinin direktörü Alfredo Zamudio, yaptığı açıklamada “Felaket sebepli yerinden edilme yükselişte ve önümüzdeki yıllarda artma eğiliminde” dedi. Rapora göre, 2008’den bu yana yılda ortalama 26.5 milyon insan felaketler nedeniyle yer değiştirdi. 2014’ün verileri bu ortalamadan düşük de olsa uzun vadede sayı yükselme eğiliminde.

Kontrolsüz şehirleşme tehlike

Zamudio, “Tarihsel analizimiz insanların 1970’lere kıyasla, evlerini doğal felaket nedeniyle terk etme ihtimalinin yüzde 60 arttığını ortaya koyuyor” dedi. Meksika’nın başkenti Meksiko, Mumbai, Karaçi ve Haiti’nin başkenti Port-au-Prince gibi şehirler bozuk yapılaşmayla çok hızlı büyüdükleri için sakinleri tehditlere daha açık hale geliyor. Rapor için verileri toplayan Uluslararası Göç Örgütü’nin (IOM) Genel Direktörü William Lacy Swing, 2010’da Haiti’de 300 binden fazla kişinin öldüğü depremden bu yana 60 bin kişinin hâlâ çadırlarda yaşadığını bildirdi. Cenevre’de açıklanan rapora göre doğal felaketler kaynaklı göç, iyi ve sağlam barınmanın sağlanmasıyla bertaraf edilebilir.

Zengin ülkeler de etkilenecek

Temmuz ayının başında açıklanan bir araştırmaya göre Avrupa’nın yaşadığı sıcak hava dalgasına benzer durumlar gittikçe daha sık görülecek. İklim değişikliği uzmanları, Meteoroloji servisleri ve araştırmacılardan oluşan uluslararası heyet, aşırı sıcakların ‘normalleştiğini’ vurgulamıştı. Birleşmiş Milletler iklim uzmanları da karbon gazların salınımının aşırı yağmur ve sıcak dalgaları olarak döneceği uyarısında bulunuyor. NRC de raporunda iklim değişikliğine bağlı doğal felaketlerin Japonya, ABD gibi ekonomisi iyi ülkeleri de etkilediğini belirtti. Örneğin Japonya’da 2011’de gerçekleşen tsunami felaketinde 230 bin kişi evini terk etti. 2012’deki Sandy kasırgası nedeniyle 40 bin Amerikalı barınma konusunda halen yardıma ihtiyaç duyuyor.

Yeni Zelanda ilk iklim mültecisini kabul etmedi

Ioane Teitiota isimli 38 yaşındaki Kiribatilinin Yeni Zelanda’ya yaptığı sığınma başvurusu reddedildi. Kiribati’nin yakın gelecekte sular altında kalacağını, bu nedenle geri gönderilmemesini isteyen mültecinin talebi Yeni Zelanda tarafından kabul görmedi. Mahkeme, Teitiota geri gönderilirse bir yaptırımla karşılaşmayacağına hükmetti ve başvuruyu reddetti.

2007 yılında Yeni Zelanda’ya göç eden ve vizesini uzatmayan Teitiota, 2011’de küçük bir trafik kusuru işlemesi nedeniyle yetkililerin dikkatini çekmişti. Teitiota sınırdışı edilebilir.

Milliyet, 22.07.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN