Post image
Dönülmez felaketlerin kıyısında

BM, iklim değişikliği konusunda “son kez” uyardı: Dünya için hala geç değil, ama derhal harekete geçilmezse geri dönüş yok…

Birleşmiş Milletler (BM), 2015’te Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek BM İklim Değişikliğ Konferansı’nda dünya için harekete geçme sözlerini imzayla da garantilemesini beklediği 200 ülkeye durumun vahametini hatırlatacak diğer bir rapor yayımladı.

dunyaBM’ye bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), 2 Ekim pazar günü Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenen toplantıda en kapsamlı raporunu açıkladı. 900 bilim insanı ve hükümet yetkililerinin 1 haftalık çalışması sonucu ortaya çıkan 5 bin sayfalık Sentez Raporu, iklim değişikliğine bağlı felaketlerden sakınmak istiyorsak zamanın azaldığı konusunda “son kez” uyarıyor.

Atmosferdeki sera gazı oranının son 800 bin yılın en yükseği olduğuna dikkat çeken raporda, fosil yakıtların sınırsız kullanımının 2100’e kadar kademeli olarak azaltılması, 2050’ye kadar gerekli enerjinin düşük karbonlu kaynaklardan elde edilmesi ve yenilenebilir enerji kaynağı kullanımının da yüzde 30’dan yüzde 80’e çıkarılması gerektiği vurgulandı. Söz konusu önlemler alınmazsa ise tüm dünya “ciddi, kaçınılmaz ve geri döndürülmesi imkânsız” zararlara karşı hazırlıklı olmalı; zira karbon emisyonunun azaltılması konusunda harekete geçmemek, harekete geçmekten daha pahalıya mal olacak.

v

2 derece sınırının aşılmaması çok önemli

Diğer taraftan rapor, 2009’da tehlikeli iklim değişikliği eşiği olarak belirlendiği gibi sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutma hedefine bağlı kalınması için hala gecikilmediğinin de altını çiziyor. Nitekim IPCC Başkanı Rajendra Pachauri “Çok az vaktimiz kaldı. Hala bunu başarabiliriz. Seçim bizim” ifadelerini kullandı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, “Bilim konuştu. Mesajlarında herhangi bir belirsizlik yok. Liderler harekete geçmeli. Zaman bizim tarafımızda değil” uyarısı yaptı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise “Bilimi göz ardı etmeyi veya bu raporda açıkla belirtilen bilimsel verilere itiraz etmeyi seçenler, bizi, çocuklarımızı, torunlarımızı büyük riske atıyor” dedi.

BBC/ ABC, 04.10. 2014

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN