Post image
Devletteki 1000 Bürokratın Diploması Sahte Çıktı

diploma

Yaklaşık 6 milyon kişinin diplomasını inceleyen Milli Eğitim Bakanlığı, 1000’e yakın bürokratın diplomasının sahte olduğunu belirledi. En fazla sahte diploma ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe ve Gazi gibi üniversitelerin adı kullanılarak sağlanıyor.

SAHTE DİPLOMALARLA DEVLETE SIZMIŞLAR

Eski TÜBİTAK Kamu Sertifikasyon Merkezi (KSM) Başkanı Hasan Başaran ile uzman Cevdet Aydın‘ın kuruma sahte diplomayla girdiğinin tespit edilmesinin ardından 6 milyon kişinin diplomalarını inceleyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan 1000’e yakın kişinin diplomasının sahte olduğunu belirledi. Bakanlığın, sahte diploma ile kamuya giren kişilerle ilgili rapor hazırlayacağı, meslekten atılmaların gündeme geleceği belirtiliyor.

Meydan Gazetesi’nden Bayram Kaya ve Hasan Karalı‘nın haberine göre, iki TÜBİTAK çalışanının diplomasının sahte çıkmasının ardından kapsamlı bir çalışma yapıldı. MEB, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve İstihbarat Dairesi Başkanlığı (İDB) ekipleri tarafından kamuda görev yapan bürokratların diplomaları incelemeye tabi tutuldu. Bürokratların diplomalarının yanı sıra yabancı dil yeterliliklerini gösteren IELTS ve TOEFL belgeleri de incelemeye alındı.

devletteki-1000-burokratin-diplomasi-sahte-cikti-7526090_x_3530_o

İDARİ İŞLEM BAŞLAYACAK

Yapılan araştırmaların ardından devletin en önemli kurumlarında görev yapan bazı bürokratların da aralarında bulunduğu 1000’e yakın kişinin diplomasının sahte çıktığı belirlendi. Bunun ardından ilgili üniversitelerle irtibata geçilerek sahte diploma aldığı belirlenen kişilerin, kendi kurumlarında eğitim alıp almadıklarının bildirilmesi istendi. Üniversitelerden gelen resmi yazıların ardından sahte diploma skandalı ile ilgili adli ve idari işlemlerin başlatılacağı aktarıldı.

DİPLOMALAR SİSTEME YÜKLENDİ

Öte yandan sahte diploma skandallarının önüne geçmek için Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) diploma sorgulama sistemi kurdu. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan milyonlarca kişinin diplomaları sisteme yüklendi. Bundan böyle kurumlar, kendi bünyelerinde göreve başlayacak kişilerle ilgili bütün ayrıntılara bu sistemden ulaşabilecek. Ayrıca e-devlet şifresiyle de vatandaşlar kendileri hakkında bilgilere ulaşma imkânına sahip olacak.

SAHTE DİPLOMA SATAN ÇETELER VAR

Türkiye’nin en önemli üniversiteleri arasında yer alan Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) geçtiğimiz yıllarda hazırlık sınıfını geçmek için bir çetenin öğrencilere sahte IELTS ve TOEFL belgesi verdiği ortaya çıkmıştı. Aynı çetenin 30 bin dolar karşılığında sahte ODTÜ diploması sattığı da iddialar arasında yer almıştı. Yapılan araştırmalar sonrasında da devlet bürokrasisinde görev yapan 150’ye yakın kişinin ODTÜ diploması ile işe girdiği belirlenmişti.

21 Temmuz 2015 Salı

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN