Post image
‘Devlet politikaları dinsel öğelerden arındırılmalı’

BOLGE_20170930_5

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana II Örgütü, Eğitim Sen Adana Şubesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Çukurova Şubesi tarafından düzenlenen “Laik Yaşam-Eğitim, Bilim ve Aydınlanma Paneli”nde laiklik ilkesinin eğitim başta olmak üzere toplumsal yaşamdaki önemi masaya yatırıldı.

Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezindeki dün gerçekleştirilen panelin açış konuşmasını yapan CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, laikliği hedef alan gerici zihniyetin hedefinin toplumsal birliği, bütünlüğü ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. Barut, “Laiklik ilkesiyle devletin, din ve mezhep ayrımı gözetmemesi sağlandığı gibi, devlet kurumlarıyla din kurumları birbirinden ayrılmış ve devlet yönetiminin din kurallarına bağlı olmaması da sağlanmıştır” dedi.

Laikliğin, herkes için din, mezhep, düşünce ve vicdan özgürlü, herkesin din ve inançlarında her türlü baskıdan uzak olarak yaşayabilmesinin yasal teminatı olduğunun altını çizen Barut, “Laiklik ilkesi, akılcı ve bilimsel yaklaşımın ayrılmaz bir parçasıdır. Laiklik olmadan akılcı yaklaşımdan söz etmek olanaklı olmadığı gibi, çağdaş bir uygarlık hedefine ulaşılması da mümkün değildir. Bugün de yapmamız gereken laiklik ilkesine sarılmak, toplumsal yaşamın her alanında laikliği egemen kılmak, tüm devlet politikalarını dinsel öğelerden arındırmaktır” diye konuştu.

Panelin kolaylaştırıcısı Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Seçil Sönmez, KHK ile ihraç edilen ve işlerine geri dönmek için açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Ozakça‘nın mücadelesini selamlayıp, laik değerlere sahip çıkıp, çağdaş bir nesil oluşturulması için mücadele ederken gerici zihniyetlerin hedefi olan ÇYDD kurucu Genel Başkanı Türkan Saylan‘ı da andı.

Laik eğitim ve laik yaşam olmadığı sürece ülkelerin dinciliğe, din kalkanı arkasında bağnazlaşmaya devam edeceğini dile getiren Sönmez, “AKP hükümetinin de son 15 yılda yapmak istediği de tamamen budur. Eğitim Sen ve demokratik kitle örgütleri üzerine gelmesindeki ana neden de budur. Laik eğitim ve yaşam konusundaki mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Laik, bilimsel, demokratik eğitim haklarını insanların alana kadar mücadelemizi devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

Laikliğin aydınlanmanın temel koşulu olduğunu dile getiren CHP PM Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, “Laiklik olmadan ne adaletten, he hukukun üstünlüğünden, ne de bilimsellikten bahsedebiliriz” dedi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın “Eğitimde çağ atladık” sözlerini anımsatan Prof. Dr. Usluer, “Geriye doğru atlanan bir çağ, geriye doğru götürülmek istenen bir eğitim sistemi var ve veliler, öğrenciler, öğretmenler yani herkes kaygılı. 15 yılda eğitimi yerle bir ettiler” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bu TEOG ne yahu” şeklindeki sözlerini de değerlendiren Prof. Dr. Usluer, “SBS’nin yerine TEOG’u getiren sizdiniz. Peki, öğrenciler TEOG yüzünden intihar ederken neredeydiniz. Bütün başarıyı öğrencilerin okullara dağılımını TEOG’a indirgerken neredeydiniz?” şeklinde konuştu. AKP iktidarının eğitim sistemini “paran kadar eğitim” durumuna getirdiğini belirten Prof. Dr. Usluer, okulların sıradanlaştırıldığını, öğretmenlerin mutsuz hale getirildiğini, nitelikli okulların niteliksizleştirildiğini ve çoğunun da imam hatipleştirildiğini, eğitimde fırsat eşitliğinin ortadan kaldırıldığını kaydetti. Alevi yurttaşların Muharrem ayında oruç tuttuğunu dile getiren Prof. Dr. Usluer, Alevilerin yaşanan kayıptan kazanmayı ve örgütlenmeyi muhabbet ettiklerini, yaşanan Kerbela’lardan ders çıkarmaya çalıştıklarını vurguladı. Prof.Dr. Usluer, “Bugün Kerbela okulda. Hep birlikte yeniden lâik, bilimsel ve demokratik eğitimi getirmek bizlerin borcu” dedi.

ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Kaya ise hiçbir şeyin rastlantı olmadığını söyledi. Her şeyin bir plan dahilinde adım adım yaşama geçirildiğini savlayan Kaya, Milli Eğitimin toptan vakıflara devredilmeye çalışıldığını ifade etti. Kaya, “Artık cami-okul ayırımı ortadan kaldırılıyor” ifadelerini kullandı. Laikliğin olabilmesi için bireyler din ve vicdan özgürlüğüne sahip olması gerektiğine işaret eden Kaya, laikliğin bugün olmadığının bu din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden belli olduğunu vurguladı. Kaya, “AIHM kararlarına rağmen bu ders okullarda okutulmaya devam ediyor. Ben bir süre sonra kalkacağını, kaldırılacağını düşünüyorum. O zaman da ‘Bütün dersler zaten din kültürü ve ahlak bilgisi dersi oldu. Açık olarak da AIHM kararlarına uyuyoruz, biz hukuktan yanayız. Kaldıralım bu din kültürü ve ahlak bilgisi dersini’ diyecekler. Onu fersah fersah aştı çünkü artık sosyal bilgiler ders kitabı” şeklinde konuştu.

(Bölge, 30.09.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN