Post image
Devlet cüzdanımızda yaşıyor

devlet-cuzdanimizda-yasiyor-23209-669x321

Gıdadan telefona, otodan su, gaz ve elektriğe her alanda vatandaşın faturasını kabartan dolaylı vergiler, AK Parti döneminde yüzde 69’la AB ortalamasının 3 katına çıktı. Türk Büro-Sen’in ‘vergi’ araştırmasına göre, Türkiye’de vergi mükellefi olsun olmasın, tüm vatandaşlar her harcamalarında çeşitli adlar altında vergi ödüyor. Araştırmaya göre, devletin gelirlerinin yüzde 87’si vergilerden elde edilirken Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında en yüksek oranda vergi ödeyen ülke konumunda bulunuyor.

tabloo2

‘Uçan kuştan’ vergi

Hükümet’in bütçe açıklarını vergileri artırarak kapatma yolunu seçtiğinin kaydedildiği araştırmada, “Bu nedenle de tabiri caizse ‘uçan kuştan’ vergi almaktadır. Kaynağından vergi toplamakta oldukça zorlanan siyasi iktidar, dolaylı vergileri daha çok artırarak, başta memur ve işçiler olmak üzere, emeğiyle üretenlerden peşin vergi alarak cezalandırmaktadır. Sık sık çıkartılan vergi affı yasaları ve her geçen gün sayıları artırılarak çeşitlendirilen vergi kalemleri, ülkemizde büyük bir vergi adaletsizliğinin yaşandığının göstergesidir. Bu nedenle de en büyük vergi adaletsizliği olan dolaylı vergilerin, vergi gelirleri içindeki oranı her yıl artmaktadır. Artış rekoru da bu hükümete nasip olmuştur” denildi.

Bizde Yüzde 69 AB’de yüzde 27

Araştırmada, Türkiye’de dolaylı vergilerin, genel vergiler içindeki yüzde 69 oranıyla rekor seviyeye ulaştığı 2013 yılında, AB ülkelerinde dolaylı vergilerin ortalamasının sadece yüzde 27 olduğu belirtiliyor. Avrupa ülkeleri içinde en yüksek oranda vergi ödeyenlerin Türkler olduğu belirtilerek “Hükümet, bu yolla hem vergi adaletsizliğini artırmakta, hem de denetim mekanizmasını gerçekleştiremediği için iki büyük adaletsizliğe sebep olmaktadır. Bu tablo, emek ve alın teri sömürüsünden başka bir şey değildir. Bu veriler bizim nasıl ‘Dünya Devleti’ olduğumuzu göstermesi bakımından oldukça önemlidir” ifadeleri kullanıldı.

(Taraf, 06.08.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN