Post image
‘Çocuklarla başka türlü bir dünya mümkün’

 

Onur ŞAN

Güzin Öztürk, fiziksel ya da bilişsel açıdan farklı çocukların, toplumsal önyargılar nedeniyle sosyal ilişkileri geliştirme, kendilerini keşfetme ve özgüven kazanma yolunda yaşadıkları zorlukları ve bunların üstesinden gelme hikayelerini anlatmayı seven bir yazar. 2015 yılında ‘Tudem Edebiyat Birincilik Ödülü”ne değer görülen “Kuş Olsam Evime Uçsam” romanıyla edebiyat dünyasında sık rastlanmayan ötekileştirme, sığınmacılık, savaş, otizm, tüketim çılgınlığı gibi temaları cesurca işliyor.

Öztürk ile edebiyat anlayışı ve Tudem’in okuma güçlüğü çeken çocuklara yönelik olarak hazırladığı ‘Sen de Oku’ koleksiyonu için kaleme aldığı yeni kitabı “Sanal Zombi Anneannem” için söyleştik.

• Sorun odaklı kaleminizle çocuk edebiyatımızda pek üzerinde durulmayan otizm, mültecilik, tüketim çılgınlığı gibi “hassas” konulara dikkat çekiyor, farkındalık yaratıyorsunuz. Sizi bu yönde yazmaya iten unsurlar nelerdir?

Göç, mültecilik, otizm, tüketim çılgınlığı ve teknoloji bağımlılığı gibi konulara pek çoğumuz gibi ben de kayıtsız kalamıyorum. Elbette sadece hassas konuları yazma isteği duymuyorum. Ama bu konuları da çocuklara, edebiyatın büyülü olduğuna inandığım gücüyle anlatma ihtiyacı duyuyorum. Bunu yaparken de çocukların diliyle ve çocuk dünyasının gerçekliğiyle uyumlu olacak şekilde yapmaya çalışıyorum. Çocuklara bir şey öğretme güdüsüyle değil, onlarla başka türlü bir dünyanın var olabileceği inancıyla yazıyorum. Onlardan aldığım yorumlar, olumlu geri dönüşler her seferinde içime su serpiyor.

 

BENİ ÇOK MUTLU ETTİ

• Yazarlık serüveninizde, 2015’ten birinciliğe 2018’de ise ikinciliğe değer görüldüğünüz Tudem Edebiyat Ödülleri’nin yeri ayrı duruyor. Bu önemli ödülleri kucaklamış olmak edebi kişiliğinizi nasıl etkiledi?

Ödüllerin her ikisinde de benim için, çocuklara yazma konusunda motive edici bir etkisi oldu. Daha farklı öyküler anlatma isteği yarattı. Çocuklar için yazmak çok büyük bir sorumluluk. Ödüller, çocuklar için yazma konusunda heyecanımı taze tuttu, ama en büyük ödülüm okurlarımdan aldığım güzel yorumlar, etkinliğimde gelip bana sarılmak istemeleri, başka kitaplar yazmamı istemeleri…

• Yeni kitabınız “Sanal Zombi Anneannem”, Tudem’in, okumaya isteksiz ve okuma güçlüğü çeken çocuklar için özel olarak hazırladığı “Sen de Oku” koleksiyonu kapsamında yayımlandı. Bu projeye nasıl dahil oldunuz?

Tudem Yayınları’nın “Sen de Oku” serisindeki kitapları okumuştum ve okumaya isteksiz, okuma güçlüğü olan çocuklar için böyle bir proje yapılması beni mutlu etmişti. Sonra bir gün yayınevim Tudem tarafından bir toplantıya davet edildim ve “Sen de Oku” kitapları hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirildim. Tudem, Türkiyeli yazarlarla da “Sen de Oku” koleksiyonunu genişletmek istiyordu. Beni de “Sen de Oku” projesi içinde görmek istediklerinde çok heyecanlandım ve büyük bir sevinçle yazacağımı söyledim. Okumaya isteksiz ve okuma güçlüğü olan çocuklar için bir şeyler yapabilmek benim için eşsiz bir deneyim olacaktı. Farklılıkları anlatmayı sevdiğim gibi farklı çalışmaların içinde yer almayı da seviyorum. “Sen de Oku” koleksiyonu için yazmak, kalemim ve sözcüklerim için eşsiz bir deneyim oldu. Sözcüklerimle daha çok çocuğu kalbinde dokunma isteği yarattı.

• “Sanal Zombi Anneannem”, her yaştan okuruna ayna tutarak kendi hayatlarını sorgulamaları için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor. Teknolojinin içine doğan Z kuşağı çocuklarını 3T’den (telefon-tablet-televizyon) mümkün olduğunca uzak tutup edebiyata yaklaştırabilmek ne kadar mümkün? Bu alanda ebeveynlere ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz?

“Sanal Zombi Anneannem”de, Z kuşağı çocuklarını 3T’den tamamen uzaklaştıralım demiyorum. Ama şunu anlatıyorum, 3T’nin hızlı, çekici dünyasına kapılıp gitmek çok kolay ve bu sırada hayatı ıskayalabiliriz. Çocukları teknolojinin getirdiklerinden uzak tutmaya çalışmak yerine, bilinçli kullanmaya teşvik etmemiz gerekiyor. Bunun içinde anne ve babalara çok iş düşüyor. Bizler elimizde sürekli tablet ve telefonla dolaşır, gözümüzü ekrandan ayırmazsak çocuklarımızın da böyle olması kaçınılmaz. Anne ve babasının elinde bir kitap görmeyen çocuktan okumasını beklemek haksızlık olur. Artık çocuklar için pek çok yerde etkinlikler düzenleniyor, açık hava etkinlikleri oluyor. Evde aile okuma saati belirlenebilir, çocukların ilgi duyacağı pek çok müze var, gidilip gezilebilir, doğanın kucak açtığı bir yerde yürüyüş yapılabilir, daha birçok şey denenebilir. Tecrübeyle sabit, bu tür şeyleri çocuğunuzla birlikte deneyimlemek, onunla aranızdaki ilişkiyi sağlamlaştırıyor. Aslında birbirinize anlatacak ne kadar çok şey olduğunu görüyorsunuz.

Sanal Zombi Anneannem
Güzin ÖZTÜRK
Sayfa Sayısı: 144, Baskı Yılı: 2019
Yayınevi: Tudem Yayınları

(Sözcü Kitap, 01.11.2019)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN