Post image
Çocuklarınıza umut aşılayın

sevgi-egzersizi-olur-mu-demeyin-mutlaka-deneyin-8844466_8469_m

Mesude ERŞAN

Terör gibi her türlü sarsıcı olay, çocuklarda da güven duygusunu sarsıyor. Belirsizlik, tehlike ve sevdiklerini kaybetme korkusu ile karşı karşıya bırakıyor. Uzmanların önerisi: Aileler sakin, güven verici, tutarlı bir tutumla rutinlerini sürdürmeli…

Şiddet içerikli her olay çocuklar tarafından ‘tehlike’ olarak algılanabiliyor. Her türlü sarsıcı olay, temel güven duygularını sarsıyor. Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Neslihan İnal Emiroğlu, konuyla ilgili şu uyarılarda bulunuyor:

“Çocukların algıları en çok bizim algılarımızdan ve onlara verdiğimiz tehlike sinyallerinden etkileniyor. Biz erişkinlerde olan durum tabii ki çocuklar için de geçerli. Her türlü sarsıcı olay temel güven duygusunu sarsmasının yanında, belirsizlik, tehlike ve sevdiklerini kaybetme duygusuyla karşı karşıya bırakıyor. Kendi ve çevresine olan güvenini sarsıyor. Kaygı düzeyi yüksek olan çocukların biraz daha fazla etkilendiğini söyleyebilirim.”

İŞTE AİLELERE ÖNERİLER

Travmayı daha şiddetli yaşayan ve kayıpları olan çocuklar kaygı, travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlara daha fazla maruz kalabiliyor. Psikiyatrik bozukluklar olumsuz çevre koşulları ve genetik altyapı gibi faktörlerden etkilenerek ortaya çıkabiliyor. Prof. Dr. Emiroğlu, bazı çocukların travmaya karşı daha dayanıklı olabildiğini, bazılarının ise sadece tanık olmayla bile travma sonrası stres bozukluğu yaşayabildiğini söylüyor ve ailelere şu önerilerde bulunuyor:

“Onları tehlikelerden korumak baş görevimiz. Ancak aşırı abartmamaya çalışın.

Yaşanan zorlukların aşılacağına dair umut aşılayın.

Güzel anıları konuşun ve tekrar güzel günler yaşanacağını hatırlatın.

Duruma hâkim, sakin, güven verici, tutarlı bir tutum içinde olun.

Günlük yaşamın rutinlerini değiştirmeyin.

Belirsizliği körüklemeyin.

Şefkatli olun. Bedensel temas özellikle küçük çocuklarda iyi olabilir.

Travma ortamına yönelik uyaranlara maruz bırakmayın.”

(Hürriyet, 19.01.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN