Post image
Çocuklara Dikkat

cocugunuzun_saldirganliginin_nedeni_bu_olabilir_1

Yeni yüzyıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Kenan Eren, arkadaşlarım iten, yalan söyleyen, yangın çıkarmaya çalışan çocuklara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul’da Tuzla’da öğretmen Fatma Kayıkçı‘yı öldüren, cinayetin ardından kayıplara karışan Atalay Filiz’in, 2013’te Ankara’da TÜBİTAK’ta görevli fizik mühendisi oğlu ile Rus sevgilisini öldüren kişi olduğu ortaya çıkmıştı. Konuyla ilgili Yeni yüzyıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Kenan Eren, ‘seri katillerin’ anilizini yaptı.

Eren, Atalay Filiz’in muayene edilmeden, ruh sağlığının uzmanlar tarafından değerlendirmeden teşhis koyulmasının etik olmayacağını, ancak katil ya da seri katilerin psikolojik analizleri yapıldığında çoğunlukla akıl hastası değil, halk arasında psikopat, sosyopat olarak bilinen anti-sosyal kişilik bozukluğu olduğunun anlaşıldığını ifade etti.

Bu tip kişilerin erken dönemlerinde şiddetli travmalar yaşayıp kurban olduklarını dikkate almamız gerektiğinin altını çizen Eren, Anne ve babalara çocuklarının ileride suça eğilimli tip bireyler olmaması için alınması ile ilgili önlemlerde bulundu.

“Masum çocuklar neden katil olur?”

“Masum bir bebek nasıl katil olabilir, hangi süreç ya da süreçler insanları seri katil yapar” diyen Eren, “Katil dünün kurbanı bugünün cellâdıdır bunu unutmamak lazım. Bu insanların erken dönemleri travmalarla doludur, Cinsel, fiziksel, duygusal gibi. Duygusal yoksunlukta bir travmadır. Yaşadığı süreci bilmiyoruz, ama Çiçero’nun dediği gibi bir suç işliyorsan cezası da vardır. Seri katilerin oluşmaması ve şiddeti yok etmek için sevgi iklimleri oluşturup her türlü şiddete topyekûn karşı çıkmalıyız” dedi.

kavgaci-cocuk-3

“Bazı çocukların çocukluk dönemlerinde davranış bozukluğu olduğunu görüyoruz” diyen Eren, “Çocukken hayvanlara eziyet eden, yalan söyleyen, annesinin cüzdanından para çalan, arkadaşlarını itip kakan, yangın çıkarmaya meyilli olan bir de 5 yaşından son altını ıslatan çocuklanın ileride daha kriminal tipler olmaya meyilli olduklarını biz tecrübelerimizden biliyoruz” açıklamalarında bulundu.

“Seri katiller sanıldığı gibi zeki değildir, medya kişiyi kahraman gibi göstermekten vazgeçmelidir”

İşlenen bir suçun arkasında ruh sağlığı bozukluğu varsa cezadan muaf oluyor gibi bir algı oluştuğunu, aslında öyle olmadığını söyleyen Eren sözlerine şöyle devam etti:

“Cezai ehliyeti yok diyerek kimseyi dışarı salmıyorlar. Ruh ve sinir hastanelerinin kapalı bölümlerinde hem tedavi oluyorlar, hem de toplumdan uzak yaşıyorlar. Biz araştırmalarımızda şunu görüyoruz. Aslında ortada bir akıl hastalığı yok. Ne var? Halk arasında bilindiği üzere ortada psikopatlık ve sosyopatlık var. Bizim son tanı sınıflama sistemimizde anti sosyal kişilik başlığı altında ele alınmış bir şeydir. Daha da özeti bizim dilimizde bir hastalık değildir. Bugün seri katil olarak bilinen kişilerin yapılan araştırmada IQ skorlarına bakılmış ortalama eğitim yılları 11 yıl olarak çıkmış. Yani liseyi bile bitirememiş gözüküyor. Ortalama zekâyı 90 kabul edersek onlarınki 80-85 civarında. Seri katillerin zeki olduğu inanışı bir mittir. Yani kamuoyu şunu bilmelidir. Seri katiller öyle anlatıldığı gibi sıra dışı, entelektüel kapasiteleri, zekâları olan insanlar değildir, bu inanış yanlıştır. Bize bu şekilde birçok vaka geliyordu. Birçoğunun akıl hastası değil psikopat, anti sosyal olduğu ortaya çıkıyordu. Bu da cezai indirime teşkil etmiyordu. Raporlar çoğunlukla, ceza ehliyeti yerindedir, diye çıkar. Medya, bu kişiyi kahraman gösterebilecek yayınlardan, söylemlerden kaçınmalıdır. Onunla ilgili konuşacak kişileri ekrana getirmemelidir. Yayınlar yapılırken onun katil olduğuna vurgu yapılmalıdır. Onun, özenilecek, heves edilecek olmadığına dair yayınlar yapılmalıdır. Bu haberler yapılırken çok dikkat etmek lazım.”

(İstanbul, 08.07.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN