Post image
Çocuk Gelinlerin Yüzde 45,5’i Şiddet Görüyor

Diyarbakır Merkez Bağlar Belediyesi Kardelen Kadın Sığınmaevi uzmanları, şiddet nedeniyle sığınma evlerine başvuran 82 kadının üzerinde araştırma yaptı.

Araştırmada kadınların yüzde 60’u 30 yaş yani gençlik döneminde şiddete maruz kalıyor. Araştırmada çocuk yaşta evlilik şiddeti besleyen önemli bir unsur olarak çıktı. Şiddet gören kadınların yüzde 18,2’si 15 yaş altında ve yüzde 27,3’ü 15-18 yaş arasında evlikli yaptığı ortaya çıktı. 18 Yaşı altında evlilik yapan kadınların toplamda yüzde 45,5’i eş, baba ve kaynana şiddetine maruz kalıyor.

Yapılan çalışmada şiddet gören kadınların yüzde 70’inin açlık sınırı altında yaşadığı, yüzde 29’unun kuması bulunuyor. Kadınların yüzde 19,6’sı ayda bir, yüzde 8,7’si hafta bir ve yüzde 32,6’sı her gün şiddet gördüğünü, yüzde 34,8’i ise ‘eşimin canı istediğinde dövüyor’ yanıtını verdi.

Şiddet gören kadınlar üzerinde araştırma yapan Psikolog Dr. Eda Erdener, çocuk yaşta evlilik yapan kadınların yüzde 45,5’nin şiddet gördüğünü belirterek: “Erken yaşta evlik yapan kız çocukların henüz kişilikleri oluşmadığında aileler çocuğu kendilerine göre zorla şekillendirmeye çalışıyor. Haliyle hakkını savunmayan çocuklar kolay bir şekilde şiddetle karşı karşıya kalabiliyor” dedi.

Basın toplantısında ‘kırmızı başlıklı kızı’ sembole eden bir bebeği gösteren Erdener: “Şiddet gören bir kadın eşinden sürekli dayak yediği için onu ‘kurt’ olarak görüyordu. Sunduğumuz hukuki destekten sonra boşanınca, bize bu bebeği hediye ederek ‘Artık kırmızı başlıklı kız özgür’ dedi. Bizim için çok anlamlı hediye oldu” şeklinde konuştu.

(ozdiyarbakırgazetesi.com, 19 Ocak 2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN