Post image
Çocuğa Yönelik Suçlarda Artış

İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi’ne 2017’de 700’den fazla, bu yılın ilk 6 ayında ise 585 çocuğa yönelik suç başvurusu yapıldı. Avukatlar çözüm olarak sunulan idamın etkili olmayacağını söyledi

İZMİR Barosu Çocuk Haklan Merkezi, çocuklara yönelik cinsel suçlar ile cezalandırma yöntemi konuşunda baro adına basın açıklaması yaptı. Açıklamada idam ve hadım cezasının çözüm olamayacağı belirtildi. İzmir Barosu Çocuk Haklan Merkezi Yönetim Kurulu üyesi avukat İlke Erol tarafından İzmir Barosu adına yapılan açıklamada İzmir Barosu Başkanvekili Mustafa Çetin ve çok sayıda avukat da yer aldı.

İzmir Adliyesi’ndeki Çocuk Hakları Merkezi’ne 2017 yılında 700’den fazla çocuğa yönelik suç başvurusu yapıldığını, 2018’in ilk 6 ayında ise bu rakamın 585 olduğunu belirten İlke Erol, idam ve hadım cezasının çocuğa yönelik suçları önlemek adına çözüm olmadığını söyledi. Erol, “Son dönemlerde artan ve görünür hale gelen çocuk cinayetleri ve çocuk istismarı, münferit, sapık, hasta insanların idamı ve hadım tartışmaları adeta çözümsüzlük üreterek tartışılmamalıdır. Evrensel değerlere uygun, bilimsel, çocuk hak ve Özgürlüklerini esas alan devletin yükümlülüklerinin belirlendiği, hukuk güvenliğinin sağlandığı, toplumsal değer yargılarını koruyucu yöntemler belirlemelidir” dedi.

MECLİS’E İŞ DÜŞÜYOR

Meselenin bütüncül çözümü için öncelikle Meclis’te çocuk hak ihlallerine ilişkin komisyonların hızlıca kurulması, bekletilen ‘Çocuğa yönelik şiddeti önleme ulusal eylem planı’nın çıkması ve uygulanmaya başlanması, bu alanda çalışan sivil toplum örgütleriyle ortak çalışmalar yürütülmesi ve bu çalışmaların kamu idaresi tarafından desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Erol, “Tüm istismar hallerinin bir bütün olduğu bilinciyle hareket edilmeli. İdam veya hadım çözüm değil. Zihniyet değişmediği sürece ve toplum eğitilmedikçe, idam, suçları azaltmayacağı gibi, hak-hukuk-adalet kavramlarını da gölgede bırakacaktır” diye konuştu.

Şiddet, şiddetle yok edilemez

İLKE Erol sözlerini şöyle tamamladı:

“İdam cezasının uygulandığı ülkelere bakıldığında, tüm örneklerde görüleceği üzere şiddet türünün ortadan kaldırılması için asla çözüm yöntemi olmadığı net olarak görülecektir. Çocuğa yönelen her türlü istismar için çözüm, çocuğa özgü adalet, koruma ve’rehabilitasyondur. Bu bağlamda şiddete şiddet ile karşılık vermek yerine çocukların korunması odağında bütüncül çözüm üretilmelidir.”DHA

(9 Eylül İzmir, 13.07.2018)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN