Post image
Çocuğa tacize ‘dur’ denmiyor: Gerçek 10 kat daha fazla

taciz

Figen ATALAY

Binlerce kız çocuğu en çok da yakın akrabaları tarafından cinsel istismara uğruyor. Cinsel suç mağduru kız çocuğu sayısı 2016’da 14 bin 671 oldu. Uzmanlar gerçek rakamın, adli makamlara ulaşmış bu sayının en az 10 kat fazlası olduğunu belirtiyor. Cinsel suçla karşılaşan erkek çocuğu sayısı ise aynı yıl için 2 bin 206. Bu sayılar bile cinsel istismarın yüzde 13.3 oranında arttığını gösteriyor. Cinsel saldırıya uğrayan kız çocuklarının yüzde 58’i 15-17 yaş grubunda yer alırken, erkek çocuklarının yüzde 51’i 11 yaş grubunda yer alıyor. Çocuk ihmali ve istismarı konusundaki en büyük sorunlar, “hak temelli çocuk koruma sistemi”nin olmaması, çocuk hukukunun yetersizliği, var olan hukuki düzenlemelerin de yeterince uygulanmaması olarak sıralanıyor.

Hayata geride başlamak

Uluslararası Çocuk Merkezi Kadın Sağlığı ve Hakları Program Başkanı Dr. Ayşegül Esin,”Türkiye’de kız çocuğu olmak, hayata 1-0 geriden başlamak demek” diyor ve şöyle devam ediyor:

‘’Eğitim sürecinin görünen ve görünmeyen güçler ile dışında bırakılmak demek. Ergen olduğunda ise kız çocuğunun istismar şekli cinselliğine yönelerek rızası alınmadan vücudu, psikososyal yetileri yeterli olgunluğa erişemeden evlendirilmesi olarak boyut değiştirmekte, yani çocuğa karşı cinsel sömürü ve istismar suçu işlenmekte. Bu suç elbette sadece kız çocuğuna işlenmemekte, erkek çocukları da cinsel istismar ile yüzleşmek zorunda kalabiliyor. Ama kız çocuğunun dramı bununla da bitmiyor, çocuk bedeninde zorla hamilelik yaşamak zorunda kalıyor ve erken ergen anne olmaya sürükleniyor. Her yıl dünyada 70 milyon kız çocuğu hamilelik ya da doğum komplikasyonu yüzünden ölüyor.”

taciz2

Hayat boyu etkiliyor

Dr. Esin’in verdiği bilgilere göre, dünyada her beş kız çocuğundan birisi cinsel istismara uğruyor. Çocuklukta cinsel istismara uğrayan kız çocukları ileride sigara kullanımından, uyku bozukluğu, depresyon, intihara meyile kadar, istenmeyen gebeliklerden HIV/AIDS hastalığına kadar geniş bir sorun çemberi ile yaşamaya mahkûm oluyor. Çocukluk dönemindeki cinsel istismarın en fazla bildirildiği bölgeler, yüzde 12 ile Orta Anadolu Bölgesi ve yüzde 11 ile Doğu Marmara ve İstanbul bölgeleri. Çocukluk döneminde yaşadığı cinsel istismarı en çok anlatan gruplar, eğitimi lisans ve lisansüstü düzeyinde olan, boşanmış ve eşinden ayrı yaşayan kadınlar. Ülke genelinde, 15 yaşından önce cinsel istismara maruz kalan kadınların yüzde 38’i tanımadıkları yabancı kişilerin, yüzde 29’u ise yakın aile bireyleri dışında erkek akrabalarının istismarı ile karşılaşmış. Kadınların genellikle yaşadıkları çevrede bulunan tanıdıklar ise çocukluktaki cinsel istismar faillerinin yüzde 15’lik kısmını oluşturuyor. Aile bireylerinin cinsel istismarı incelendiğinde ise dayı (yüzde 4), amca (yüzde 2) ve ağabey (yüzde 2) ilk sıraları alıyor.

Müftülük nikâhı artıracak

Türkiye’de her 10 kadından dördü fiziksel ve/veya cinsel şiddet görüyor, 18 yaşından önce evlendirilmiş iki kız çocuğundan birisi fiziksel şiddetle karşılaşıyor. Erken ve zorla evlendirilmenin çocuğa karşı en büyük cinsel sömürü ve istismar türü olduğunu vurgulayan Dr. Esin, “TÜİK Aile Yapısı Araştırması 2016 verilerine göre ilk evlenme yaşına göre kadınların yüzde 30’u erken ve zorla evlendirilmektedir. Ne yazık ki son çıkan müftülere nikâh kıyma yetkisi veren kanun 18 yaşından önce erken ve zorla evliliklerin önünü açacaktır” dedi.

Çocuk ihmali

Çocuğa bakım verip koruması gerekenlerin sorumluluklarını yerine getirmemesi, yani anne babanın ve tüm yetişkinlerin çocuk için yapması gerekenleri yapmaması demek. İhmal, duygusal, fiziksel, ekonomik, cinsiyet rolüne bağlı olabiliyor. Çocuğun eğitimi için yeterli özenin gösterilmemesi ya da erkek çocuğun eğitimi desteklenirken, kız çocuğunun o kadar önemsenmemesi, aile içinde çocuğun düşünce ve duygularının dikkate alınmaması, sevgi ve ilgi gösterilmemesi çocuk ihmaline örnek verilebilir.

Çocuk istismarı

Bir yetişkin tarafından gerçekleştirilen ve çocuğun gelişimini olumsuz etkileyen her türlü davranış. Yani çocuğa karşı yapılmaması gerekenin yapılması. Çocuğun çalıştırılması, cinsel olarak kötüye kullanılması, duygusal şiddet olarak tanımlanabilecek, tehdit, sevgiden mahrum bırakma vb istismar örnekleri olarak sunulabilir.

Cinsel taciz ve tecavüz belirtileri

-İçe kapanıklık,

-Sık sık ağlama,

-Öfke nöbetleri,

-Okul başarısında gözle görülür düşüş,

-Gece kabus görerek uyanma ve uyku bozuklukları,

-Yemek yeme bozuklukları,

-İdrar veya dışkı kaçırma,

-Genital bölgede kızarıklık ve benzeri şeyler

-Sürekli karın ağrısı

Çocuğun beyanına inanın

Çocuk istismarında unutulmaması gereken gerçekler;

-Çocuğun beyanı çok önemli. Araştırmalar çocukların istismar konusunda yüzde 90 doğruyu söylediğini kanıtlıyor.

-İstismarcı genellikle uzakta değil, çocuğun ailenin yakınında.

-Cinsel istismar mağduru çocuklarda ileride şiddete eğilim artıyor.

-Çocuk istismarı zengin, yoksul, eğitimli, eğitimsiz toplumun bütün kesimlerinde karşımıza çıkabiliyor.

-Kız çocuklarının mağduriyeti sonucunda toplumun temeli sarsılıyor.

HAYIR, YAPMA DUR DE!

Çocuklara bedenlerinin korumak için bunların öğretilmesi gerek:

-Ailen, öğretmenin ya da doktorun gibi sana yardım edebilecek birine anlat,

-’’Hayır’’, ‘’Yapma’’ ‘’Dur’’ de,

-Karşı koy ve sertçe it,

-Saldıran kişiden kaç, uzaklaş,

-Bağır, çığlık at, yardım iste.

(Cumhuriyet, 07.11.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN