Post image
Cinsiyet eşitliğinde 187 ülke içinde 146’ncıyız

187-ulke-icinde-146-nciyiz-7146589

Mithat Yurdakul

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ortaya konulan Binyıl Kalkınma Hedefleri’ne (BKH) ulaşmada, 187 ülke arasında 88’inci sırada yer bulabilen Türkiye, kadınları ilgilendiren istatistiklerde de gerilerde yer aldı. Endekse göre “cinsiyet eşitliği”nde 146’ıncı olabilen Türkiye, “anne sağlığı”nda da birçok gelişmiş ülkenin gerisinde ve 40’ıncı sırada.

Halis Çelik’in, “Binyıl Kalkınma Hedefleri ve Yoksul Odaklı Büyüme” başlıklı makalesi; sekretaryası TOBB bünyesindeki Sosyal Politikalar Platformu’nca yayımlandı. Buna göre Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ortaya konulan BKH’ye ulaşmada, “kısmen başarılı” oldu. Türkiye, 1990-2015 verilerinin kıyaslanarak belirlenen Binyıl Kalkınma Hedeflerini gerçekleştirmede en kötü performansı, “kalkınmaya yönelik küresel işbirliği”nde 187 ülke arasında 161’inci sırada bulunarak gösterdi.

Endonezya’dan geriyiz

Türkiye en kötü ikinci performansı 187 ülke arasında 160’ıncı sırada bulunduğu, “yoksullukla mücadele”de sağladı. Ülkelerin BKH gerçekleştirmedeki durumu kıyaslandığında Çin 16., Güney Kore 29., Brezilya 45., Meksika 56., Suudi arabistan 58. olarak, “başarılı” kategorisine girerken; Arjantin 80., Rusya Federasyonu 83. sırada hesaplanarak, “kısmen başarılı” sayıldı. Bu ülkeler, yine, “kısmen başarılı” ketogorisindeki Türkiye’nin üstünde yer aldı.

Türkiye, “cinsiyet eşitliği”nde 146., “çevresel sürdürülebilirlik”te 107’inci olabilirken; eğitimde 37., anne sağlığında 40. olabildi. Cinsiyet eşitliğinde Endonezya, Hindistan, Meksika, Arjantin gibi ülkelerin gerisinde kalan Türkiye, Kongo ve Liberya gibi bazı ülkeleri geride bırakabildi. Türkiye, anne sağlığında da hemen hemen tüm gelişmiş ülkelerin gerisinde.

Siyasette oran düşük

Birleşmiş Milletler, Binyıl Kalkınma Hedefleri kapsamında Türkiye’de bazı konulara öncelik veriyor. Kız çocuklarının eğitimi, çocuk işçiler, kadın girişimciler, genç istihdamı gibi konular öncelikli projelendiriliyor.

“Haydi Kızlar Okula” kampanyası, “Taşımalı Eğitim” gibi projeler, kadının Türk toplumundaki statüsünü yükseltmek için BM tarafından destekleniyor. 2014 yılında, 46 ülkenin parlamentosunda kadın üye oranı yüzde 30’u geçmişti. Bu oran Türkiye’de hâlâ çok gerilerde. BM’nin bir diğer amacı da kadınların siyasete katılımının artırılması.

(Milliyet, 06.06.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN