Post image
‘Cinsel suçlarda gizli af çıkarıldı’

tacize_ani_hareket_indirimi_h16543

ÇAĞLA AĞIRGÖL (caglaagirgol@gmail.com )

Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe giren yeni yargı paketiyle “cinsel suçlara ilişkin birçok durumda cezaların indirildiğini ve çocukların bu durumdan vahim derecede etkileneceğine” dikkat çeken avukat Hülya Gülbahar, “Birçok hükümlü ve sanık için gizli af çıkartıldı” dedi.

Çocuklara yönelik cinsel suçların cezalarında artırım öngören yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) düzenlemesi 18 Haziran’da Meclis’ten geçti ve 28 Haziran 2014 Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Şiddete Son Kadın Platformu avukatlarından Hülya Gülbahar, yeni yargı paketindeki cinsel suçlarla ilgili düzenlemeyi BirGün’e değerlendirdi. Gülbahar, konuyla ilgili tüm muhalefet partilerinin Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açmasını istedi.

‘TCK YİNE DELİNDİ!’

gulbahar-solİktidarın “torba” yasa yöntemiyle Türk Ceza Kanunu’nu yine deldiğini söyleyen Gülbahar, cinsel suçları düzenleyen 4 maddenin değiştirilerek sistemin altüst edildiğini kaydetti. Gülbahar, “Bazı suçların cezaları aşırı derecede ağırlaştırıldı. Cezaları gereğinden çok ağırlaştırmak, toplumsal sorunlara çözüm arıyormuş ‘gibi yapmak’ dışında, sorunları daha da ağırlaştırır. Örneğin çok ağır cezalar, özellikle aile içinde işlenen cinsel suçlarda ihbar ve şikâyet konusunda caydırıcı olacaktır. Yargılama sırasında da, çeşidi bahanelerle sanıkların beraat ettirilmesi ya da haksız tahrik, iyi hal indirimlerinin yanlış uygulanması sonucunu doğuracaktır” diye konuştu.

‘CEZALAR İNDİRİLECEK’

“Tüm cezaları artırıyoruz” propagandasının tam tersine, birçok durumda cezaların indirildiğini söyleyen Gülbahar, “Sarkıntılık suçunun yeniden TCK’ye sokulması, çocuklar için ‘cinsel taciz’ ayrımı yapılarak cezasının 6 ay-3 yıla indirilmesi, ruh ve beden sağlığına etkinin araştırılması maddesinin kaldırılması nedeniyle birçok hükümlü ve sanık için gizli bir af çıkartılıyor. Bu yasayla kaç tecavüzcü ve çocuk istismarcısının serbest kalacağını defalarca sorduğumuz halde Hükümet çevrelerinden hiçbir açıklama yapılmadı” dedi.

ÇOCUKLAR KÖTÜ ETKİLENCEK

Yeni düzenlemenin özellikle çocukları olumsuz etkileyeceğini belirten Gülbahar, “TCK, 50 yaşındaki bir pedofili hastası ya da cinsel davranış bozulduğu olan suçlu ile çocukları, aralarında hiçbir bir ayrım gözetmeksizin aynı şekilde cezalandırıyor. Örneğin; çocuklar arası cinsel eylemleri de kapsayan 103. maddedeki 3-8 yıl olan hapis cezası, 8-15 yıla çıkarılarak çocuklar açısından var olan sorun daha da ağırlaştırılıyor. Yine, TCK’nin ‘Reşit olmayanla cinsel ilişki’ başlıklı, 15-18 yaş arası ergenlerin “cebir, şiddet ve hile olmaksızın” gerçekleşen cinsel ilişkisine hapis cezası getiren ve zaten sorunlu olan 104. maddesindeki cezalar da 2-5 yıl olarak ağırlaştırılıyor. Hiçbir AB ülkesinde gençler arası cinsel ilişkiye hapis cezası verilmiyor” yorumunu yaptı.

“Bu ‘torba yasa’ ile Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Ceza infaz Kanunu’nda da çeşidi olumsuz değişiklikler yapıldı. Yapılan aşırı ceza artırımları ve bu cezalara Ceza İnfaz Kanunu çerçevesinde getirilen yeni ağırlaştırılmış düzenleme, ‘suç faili’ olarak damgalanacak 12-18 yaş arasındaki erkek (ve hatta kız) çocukları da olumsuz etkileyecek” diyen Gülbahar, “Torba yasada cinsel suçluların ‘tıbbi tedaviye tabi tutulması’, kimyasal/cerrahi kastrasyon (hadımlaştırma) uygulamasının önünü açan madde gibi birçok olumsuz düzenleme” olduğuna da dikkat çekti.

 siddeti-yasa-degil-esitlik-cozer4883cf70fd24a14adf64

Kadınlar yeni yargı paketini veto etti

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da, İzmir’de bir basın açıklaması yaparak, yürürlüğe giren yeni yargı paketindeki kadın cinayetlerinekarşı verilen cezaların yetersiz olduğunu bildirdi. Konak metro çıkışında bir araya gelen kadınlar, “Kadın cinayetlerini durduracağız”, “AKP’nin paketi kadını öldürüyor” sloganları atarak, Konak Saat Kulesi önüne kadar yürürken polis barikatıyla karşılaştılar. Kadınlar, barikatların kadınlara değil kadın cinayetlerini işleyen katillere karşı kurulmasını istediler. Polisin barikatı açmaması üzerine kadınlar oturma eylemi yaptı.

CEZA İNDİRİMLERİ GELDİ!

Basın açıklamasını okuyan Hilal Adaşlık, yeni yargı paketini kadınlar olarak veto ettiklerini dile getirdi. Adaşlık, “Kadın katillerini koruyan mevcut ceza indirimleri AKP’ye yetmemiş olacak ki, bırakın indirimleri kaldırmayı bunlara yenilerini ekliyor” dedi.

Bu yıl mayıs ayında 30 kadının öldürüldüğünü ve katillerinin cezasız kaldığını ifade eden Adaşlık, “Cinsel saldırı suçlarında ani hareket gibi ucu açık bir tanımlama getirilerek, 2 yıla kadar ceza indirimi sağlanıyor, ayrıca kadının beyanını esas alacak düzenleme yapılmıyor” diye konuştu.

(BİRGÜN, 29.06.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN