Post image
Cinayetler savaş kayıplarını katladı

 

Dünyanın cinayet haritası çıkarıldı. Cinayetlerde ölenlerin sayısı, silahlı çatışmalarda ve terör saldırılarında hayatını kaybedenlerden beş kat daha fazla. En fazla cinayet Orta Amerika’da işlenirken, beşte birinde organize suç çetelerinin imzası var.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından yapılan son araştırmaya göre, dünyada işlenen cinayetlerde ölenlerin sayısının, silahlı çatışmalarda ve terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısından beş kat daha fazla olduğu saptandı. “UNODC 2019 Küresel Cinayet Araştırması” raporuna göre, 2017 yılında dünya genelinde 464 bin kişi cinayete kurban giderken aynı yıl savaş ve çatışmalarda 89 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 26 bin kişiyse terör eylemleri sonucunda yaşamını yitirdi.

Son 25 yılda şiddet olayları sonucunda ölen insanların oranında artış gözlemlendiğine işaret edilen raporda, 1992’de 395 bin 542 olan kurban sayısının 2017’de 464 bine yükseldiği kaydedildi. 41 ülkeden elde edilen verilere göre, her beş cinayetten biri organize suç çeteleri tarafından işleniyor.

UNODC 2019 Küresel Cinayet Araştırması raporunda sonuçlar  şöyle sıralandı:

* En fazla cinayet Orta Amerika ülkelerinde işleniyor. Orta Amerika’da işlenen cinayet oranı bazı kentlerde her yüz bin kişide 62.1 oranına kadar yükseldi. Amerika kıtası genelinde işlenen cinayet oranlan ise her yüz bin kişi de 17.2 olarak belirtildi.

* En fazla cinayetin işlendiği Amerika kıtasını, her yüz bin kişide 13 oranıyla Afrika kıtası izledi.

* En az cinayetin işlendiği kıtaların başında 2.3 oranıyla Asya yer aldı.

* Avrupa’da işlenen cinayetlerin oranının ise her yüz bin kişi de 3 olduğu açıklandı.

* Yaklaşık her beş cinayetten biri organize suç çeteleri tarafından işleniyor. 2017 yılında dünyada cinayetlerin yüzde 19’unun organize suç çeteleri tarafından işlendiği kaydedildi.

* Cinsiyet açısından bakıldığında, dokuz yaş ve altındaki kız ve erkek çocuklar mağdur sayıları bakımından eşit oranda, diğer tüm yaş gruplarında erkeklerin toplam sayının yüzde 50’sinden fazlasını oluşturduğu belirtiliyor.

* 41 ülkeden elde edilen verilere göre tüm bölgelerde, erkek çocukların cinayet kurbanı olma olasılığı daha fazla. 15-29 yaşlan arasındaki erkek çocuklar dünya çapında en yüksek cinayet riski altında. Amerika’da, 18-19 yaşları arasındaki mağdur oranının ise her yüz binde 46 olduğu tahmin ediliyor.

* Gençlerin cinayetlerin hedeflerinde olmasının en büyük gerekçesinin organize suç çeteleri ve kartellerin gençleri bu kaçakçılık operasyonlarında kullanması olarak gösteriliyor.

* Kadın ve kızlar daha çok eş ve aile içi cinayetlerin kurbanı. Kadınların cinayet faillerinin yüzde 90’ının erkekler.

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN