Post image
“Cezaevlerindeki cinsel tacizleri neden önlenemiyor?”

demircali_cezaevlerindeki_cinsel_tacizleri_neden_onlenemiyor_h22163CHP Genel Sekreter Yardımcısı Adana Milletvekili Ali Demirçalı, son 12 yılda cezaevlerinde cinsel şiddet olaylarını TBMM gündemine taşıdı. Karataş Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki cinsel taciz olaylarını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ‘a soran Adana Milletvekili Demirçalı, “Cezaevlerindeki cinsel taciz olayları neden önlenemiyor?” dedi.

Ali Demirçalı, TBMM Başkanlığı’na Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, kadına yönelik cinsel ve fiziksel şiddet vakalarının son yıllarda utanç verici boyutlara ulaştığına dikkat çekti. Demirçalı, “2014’ün sadece ilk beş ayında en az 120 kadın, çoğu emniyet güçlerine suç duyurusunda bulunduğu halde cinayet kurbanı olmuştur. Kadınların maruz kaldığı şiddet sokaktan, koruma ve kontrol altında oldukları cezaevlerine kadar uzanmaktadır” dedi. Özellikle cezaevlerinde İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin ve Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi ile ilgili Uluslararası Sözleşmesi’nin gereklerinin ağır bir şekilde ihlal edildiğini öne süren CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, şunları dedi:

582115_603644389671908_680595619_n“Bu durum geçtiğimiz günlerde TBMM gündemine gelen Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişikliklerde kadına yönelik şiddet vakalarında kadının beyanını esas alan yaklaşımın benimsenmemesi ve suça maruz kalan kadınlar hakkında maruz kalınan suçun bedensel ve ruhsal olarak araştırılması süreçlerinin kaldırılması ile daha da vahimleşmiştir. Kadınları ikincilleştiren ve maruz kaldıkları cinsel ve fiziksel şiddeti devlet eliyle meşrulaştıran AKP politikalarının örneklerinden biri Adana’da bulunan Karataş Kadın Kapalı Cezaevi’nde gerçekleşmiştir. Gülcan A. cezaevinin çay ocağında çalışırken cezaevi ikinci müdürü Mehmet Ali Karakaş tarafından cinsel tacize maruz kalmıştır. Gülcan’in tacize uğradığı ana, bazı tutuklu ve hükümlülerin ve infaz koruma memurlarının şahit olmasına rağmen, Karataş savurduğu tehditlerle olayın üzerini kapatmaya çalışmıştır. Örneğine az rastlanır bir şekilde, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından konuya dair soruşturma başlatılmış, sanık hakkında Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesinde ‘cinsel saldırı’ suçundan 14 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanarak dava açılmıştır. Soruşturma sürecinde açığa alınması gereken Karakaş ise aynı unvanla Osmaniye’nin Toprakkale Açık Cezaevi’ne tayin edilmiştir. Tüm eksikliklerine rağmen başlatılmasını olumlu karşıladığımız yasal süreç, tutuksuz yargılanmakta olan ikinci müdür Karakaş’in ‘kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı’ gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde beraat etmesiyle sonuçlanmıştır. Bu karar cinsel tacizin meşrulaşması olarak tarihe geçecektir.”

Ali Demirçalı’nın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a yönelttiği ve yazılı yanıt istediği sorular şöyle:

“1-Bakanlığınıza bağlı kaç kadın cezaevlerinde kaç kadın tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır?

2-Son 12 yılda cezaevlerinde cinsel şiddet olaylarına dair kaç ihbarda bulunmuştur?

3-Bu ihbarların kaçı hakkında yasal süreç başlatılmıştır?

4-Bu yasal süreçlerin kaçında cinsel şiddete maruz kalan kadının beyanı esas alınmamıştır?

5-Sayısı gittikçe artan cinsel şiddet vakalarına dair gerekli önemlerin alınmamasının nedenleri nelerdir?”

(Yeni Adana, 12.07.2014)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN