Post image
Cemaat ve tarikat yurtlarının sayısı devlet yurtlarını aştı

 

Enes Kara’nın intiharı cemaat yurtları ve barınma sorunu konusundaki tartışmayı alevlendirdi. SODEV’in geçen yılki raporuna göre cemaat ve tarikat yurtlarının sayısı devlet yurtlarını aştı.

Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Enes Kara’nın cemaat yurdunda uğradığı baskılardan ve yaşadığı gelecek kaygısından dolayı hayatına son vermesi, öğrencilerin barınma sorunu ve cemaat yurtları meselesini yeniden gündeme taşıdı.

Bu konuda yakın dönemde hazırlanan en kapsamlı raporlardan biri Sosyal Demokrasi Vakfı Gençlik örgütlenmesi (SODEV Genç) tarafından geçen yıl yayınlandı.

İSTANBUL’DA YATAK BAŞINA 32 ÖĞRENCİ

Raporda yer alan bilgiye göre; artan öğrenci sayısına paralel olarak yeterli yurt inşa edilmemesi İstanbul’da yatak başına 32, İzmir ve Ankara’da yatak başına 11 kişinin düşmesine neden oldu. Rapora göre, cemaat ve tarikatların sahip olduğu öğrenci yurtları KYK’ya ait öğrenci yurt sayısından fazla.

2020 yılı Temmuz ayı itibari ile Türkiye’de yer alan yükseköğrenim yurtlarının yüzde 66’sı vakıf, dernek ve özel işletmelere ait olduğu ifade edilen raporda, yüzde 34’ünü oluşturan 793 KYK öğrenci yurdunun, ihtiyacın çok atında kaldığı belirtildi. Raporda barınma sorunun başlıca nedeni olarak, AKP iktidarının vakıf ve dernekler adı altında dini cemaatler ve tarikatlara çeşitli ayrıcalıklar tanıması gösterilirken, 2020-2021 yılları arasında 20 KYK öğrenci yurdunun kapatıldığı bilgisi yer aldı.

Rapor kapsamında yer alan bir diğer veri 2019 ve 2020 yılları arasında öğrenci sayısı yüzde 1,62 artmasına rağmen 2020-2021 Eğitim-Öğretim döneminde yurt kapasitesinin yüzde 2,47 azalması.

‘ÖĞRENCİLER DERNEK VE VAKIF YURTLARINA MECBUR BIRAKILDI’

Raporda şu tespitler yer aldı:

“5 Temmuz 2020 tarihinde özel (ticari) işletmeler ile STK’ler, kamu kurum ve kuruluşları, mahalli idareler ve üniversitelere ait 2.311 yurt Millî Eğitim Bakanlığınca devralınmıştır. Bu 2.311 yurdun 793 tanesini (19 Haziran 2020 tarihinde güncellendiği haliyle) KYK yurdu oluşturmaktadır.

Devlet yurtlarından başka yükseköğretim öğrencilerine özel barınma hizmeti veren yurtların 413’ü kimi derneklere ve 385’i bazı vakıfları aittir. Kapasite bakımından bir kıyasa gidilmesine olanak tanıyacak bilgiye erişilemese de sayıca kıyasa gidildiğinde 798 dernek ve vakıf yurdunun varlığı 793 KYK yurduna üstün gelmekte ve bu sayılar dikkate alındığında kamunun, sosyal devlet anlayışına bağlı kalarak yükseköğretim öğrencilerinin barınma ihtiyacına çözüm bulmak noktasında başarısız olduğunu düşündürmektedir. Üniversite öğrencilerinin dernek ve vakıf yurtlarına mecbur bırakılması devletin, Anayasada tarif edilen sosyal devlet tanımına uymaktan uzak olduğunu göstermektedir.”artıgerçek

(Gaziantep Sabah, 13.01.2022)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN