Post image
Büyük bir toplum devrimcisiydi

Öner Yağcı’nın kaleminden çıkan “Büyük Oğul Efsanesi’’ romanı Köy Enstitüleri’nin mimarı İsmail Hakkı Tonguç’un hayatını anlatıyor. Onunla bu yeni kitabı üzerine söyleşi yaptık.

Merhaba, önce biraz kendinizden bahseder misiniz?

1951 Zile doğumluyum. Çocukluğum Yerköy’de geçti. Tokat İlköğretmen Okulu’nu ve Gazi Eğitim Enstitüsü’nü bitirdim. 12 Mart döneminde 2 yıl kadar tutuklu kaldım. TÖB-DER ’in son merkez yürütme kurulundayken 12 Eylül döneminde 5 yıl cezaevlerinde kaldım. Cezaevinde yazdığım Kardelen ve Turnalar romanları ödül kazanıp yayınlanınca (1987) başlayan yazarlık ve yayıncılık serüvenim hala sürüyor. Gökyüzüne Akan Irmak, Kaptan Yaşasın Yenilenler gibi sekizi roman olmak üzere kültür, edebiyat, halk edebiyatı, siyaset, yaşamöykü alanlarındaki deneme, inceleme kitaplarımın sayısı 60’ı geçti. Bunlar arasında Hayyam, Pir Sultan, Tevfik Fikret, Nazi Kampları, Savaş ve Edebiyat, Sivas’ı Unutmak, Umut İnsanda, Aydınlık Aşkıyla sayılabilir.

Yakın tarihin büyük özneleri

Neden Tonguç’un Romanı?

Bir eğitimci olarak Tonguç’u hep merak etmiştim. Büyük Oğul Efsanesinin giriş bölümünde bu serüvenimi aktarmaya çalıştım. Tonguç’un yaşamı, aynı zamanda müthiş bir yakın tarihimiz olduğu için yazmak istedim. Tonguç, İkinci Meşrutiyet’ten başlayan bu yakın tarihin büyük öznelerinden biriydi çünkü.

Gerçekçi adımları bulmak

Romanınızı İsmail Hakkı Tonguç’un ağzından anlatmanızın özel bir nedeni var mı?

Önce, her dönemine yakından tanık olan farklı farklı kişilerin anlattığı biçimde yazmıştım. Emin Özdemir öğretmenimin yüreklendirmesiyle bu yönteme karar verdim. Onun en iyi kendisinin anlatabileceğini düşündüm.

Büyük Oğul Efsanesini Tonguç’u anlatan diğer kitaplardan ayıran özellikleri nelerdir?

Atatürk’ü, Nazım Hikmet’i, Aziz Nesin’i anlatan da çok kitap var. Bu bir yanlışlık değil, tam tersine zenginliktir. Sıradan bir yaşam değildi onunki, efsaneleşmesi de bunun sonucuydu. Gördüm ki insana, insan ilişkilerine, emeğe, ‘’akıl ile elin bütünleşmesi’’ne ve ‘’gerçeğe saygı’’ydı onun yaşamı. Büyük bir toplum devrimcisiydi. Bu yönlerini öne çıkarmaya ve özellikle genç kuşaklarımıza efsaneleşen ‘’Tonguç’’ gerçeğini aktarmaya çalıştım.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Büyük Oğul Efsanesinin genç kuşaklara ulaşmasını, onların yakın tarihimizden ders çıkararak ‘’gerçekçi’’ adımları bulmalarını, farklı farklı yerlerde durmaktan kurtularak bütünleşmelerini ve içinde bulunduğumuz koyu karanlıktan, ülkemizi bilimin aydınlığıyla çıkarmanın doğru yöntemleriyle buluşmalarını diliyorum.

Sayfa Sayısı: 544
Yayınevi: Bilgi
Baskı Yılı: 2018

(Sözcü Kitap, 21.12.2018)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN