Post image
Bunalıma dijital çözüm

buna

İnternetten canlı yapılan intihar vakaları artınca Facebook harakete geçti. Her ülkenin kültürüne göre intihar ima eden kelimelere rastlanınca sistem otomatik olarak merkezi uyaracak. Merkez de kişinin yakınlarını ve yetkilileri arayarak durumu bildirecek.

Dünyanın gündeminde

Facebook, Instagram, Periscope gibi anlık mesajlaşılan, video kaydedilen ya da canlı yayın yapılan sosyal medya platfonnlarındaki intiharların ardı arkası kesilmiyor. Dünya meselesi haline gelen bu olayların en çok yaşandığı ülkelerden biri de Türkiye. İlk olarak 2014’te Türkiye’de genç bir işadamının intihanyla başlayan süreçte aradan geçen zamanda pek çok vaka yaşandı.

Facebook harekete geçti

Dört gün önce Türkiye’de bir genç Facebook üzerinden intiharını yayınladı. Olayın dünya genelindeki boyutu ise çok daha acı durumda. Bugüne kadar binlerce insan bu yöntemle hayatma son verdi. Özellikle Facebook üzerinden verilen mesajlardan sonra meydana gelen intihar vakaları dünyanm en büyük ortak paylaşım sitesini harekete geçirdi. Facebook yönetimi bu durumu önlemek için çare aramaya başladı.

Kelimeler tespit edilecek

İntihar düşüncesi içeren mesajlara karşı alınabilecek önlemleri araştıran Facebook iki yöntem geliştirdi. Buna göre; ülkelerin kültürlerine göre intihar içeriği olan bir dizi kelime ve cümle belirlenecek. Bu kelime ve cümleler yazıldığı anda sistem otomatik olarak bunu merkeze bildirecek. Merkez de mesajı gönderen kişinin Facebook’taki yakınlarına durumu anlatarak yetkililerin devreye girmesini sağlayacak.

Butonla haber alınacak

Ayrıca yine Facebook platformu içerisinde bir de intihar uyarı butonu oluşturulacak. Herhangi bir kullanıcı arkadaşının intihar eğilimi içeren bir mesajına ya da paylaşımına rastlarsa bu butona basarak Facebook merkezini uyaracak. Merkezdeki yetkililer de yine kişinin yakınları, arkadaşları ile yetkilileri uyararak kişiyle irtibata geçmelerini sağlayacak. Böylece durumun kontrol altına alınmasına çalışılacak.

Takibi mümkün

nurhan_profile_siteSosyal Medya Uzmanı Nurhan Demirel intihar eden kişilerin içerisinde bulunduğu psikolojinin sosyal medya hesaplarından takip edilmesinin mümkün olduğunu dile getirdi. Demirel, “Kişiler bunun sinyallerini paylaşımlarla veriyorlar. Bu sinyalleri daha önceden fark edip, o kişiyi yalnız bırakmamak gerekiyor. En son intihar eden kişi de Türkiye’de bir dönem intiharlardan önce dinlenen bir şarkıyı paylaşmış. Aslında önlenebilirdi” dedi.

(Posta, 14.11.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN