Post image
Bu silahlar nereden geliyor?

Naci ERİŞ

Nazilli’de 5 kişinin yaşamını yitirdiği aile faciasının ardından bireysel silahlanma konusu yeniden gündeme geldi. Türkiye’de ruhsatlı silah almak çok kolay. Ruhsatsız silahı yasal yollardan almak imkansız olsa da merdiven altı piyasası çok hareketli.

Nazilli’de boşanma aşamasında olduğu eşiyle yaşadığı tartışma sonrası cinnet getirip 5 kişiyi öldüren, eşini ve kızını ağır yaralayan Mustafa Duran‘ın işlediği katliam, Türkiye’de bireysel silahlanma meselesini yeniden tartışmaya açtı. Mevcut yasa ve düzenlemelere bakıldığında, Türkiye’de avcılık sporu için silahlanma oldukça kolay. 49 santimetreden uzun yivsiz av tüfeği alabilmek için 18 yaşını doldurmak, sağlık raporu almak, sabıkasız olmak, maliyeye borcu olmaması, tüfeğin namlu ucunun 49 santimetreden uzun olması gerekiyor. Ayrıca yıllık 35 lira civarında ruhsat parası ödenmesi gerekiyor. Bu koşullar yerine getirildiğinde tüfek almak oldukça kolay. 300 liradan 15 bin liraya kadar çeşitli rakamlarda av tüfeği bulmak mümkün. 49 santimetreden kısa namlu ucuna sahip silahlara ise bireysel ruhsat alınamıyor. Bunun nedeni ise genellikle gizlenmesi kolay olması ve suikastlarda kullanılması.

Yivli silah alabilmek için ise özel koşullara sahip olmak gerekiyor. Koruma görevlisi, muhtarlar, çoban ya da üst düzey kamu görevlileri, yivli silah taşıma ruhsatı alabiliyor. Bunun 5 yıllık 5 bin lira civarında ruhsat harcı var.

MERDİVEN ALTI ÇOK HAREKETLİ

Yivli silah ruhsatı almak her ne kadar zor olsa da piyasada çok sayıda ruhsatsız silah bulunuyor. Bunun nedeni, kaçak satışların önlenememesi.

Kaçak olarak yurt dışından getirilen silahlar ya da yurt içinde üretilen silahlar, kayıtsız şekilde piyasaya sürülüyor.

Piyasa değerinin çok altında satılan silahlar, kişinin hem başkalarına hem de kendine zarar vermesine müsait durumda.

Ruhsatsız silahların bir şekilde yakalanması halinde, güvenlik güçleri tarafından el konuluyor.

Daha önce bir suça karışıp karışmadığının anlaşılması için balistik incelemeye gönderilen silaha, devlet tarafından el konuluyor. Atça Avcılık ve Atıcılık Spor Kulübü yöneticisi Haydar Turgut, “Biz bireysel silahlanmayı destekliyoruz. Ancak sadece spor amaçlı silahlanmayı destekliyoruz. Zaten devletin koyduğu kurallara uyulduğu müddetçe, herhangi bir sorun yaşanmayacağı anlaşılıyor. Ancak bu kuralların dışına çıkılarak silah kullanıldığında, istenmeyen olaylar yaşanıyor” dedi.

(Aydın Manşet, 25.07.2018)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN