Post image
Bu köyde 120 yıldır suç işlenmiyor

748703907473

DUYGU ERGÜDEN

120 yıl önce 7 balkan ailesinin yerleştiği Çınardibi Köyü’nde bugüne kadar bir tane bile adliyelik olay yaşanmadı.

Yan baktın denilerek adam öldürüldüğü günümüzde, birbirine küsenlerin bile var olmadığı köydeki huzurun sırrını araştırdık.

Bayındır’ın dağ köyü olan Çınardibi, çam ağaçlarının koruması altındaki zeytin ağaçlarıyla çevrili. Derin vadiler arasından akan suyun sesi, kiraz bahçelerine komşuluk yapıyor…

Huzurun başkenti

Köy Muhtarı Ramazan Satın, Çınardibi’nin “huzurun başkenti” olduğunu belirterek “1890 yıllarında Bulgaristan’dan göç eden 7 aile tarafından kurulan köyde ilk başta 200 kişi vardı. Çiftçilikle uğraşan köy sakinlerinin sayısı günümüzde bin 400 kişiye ulaştı. Biz burada kocaman bir aileyiz” dedi. Köyün kurulduğu günden bu yana bir tane dahi olayın meydana gelmediğini ifade eden Satın, “Cinayet, hırsızlık gibi olayları asla yaşamadık. Hepimiz birbirimize saygılıyız, küs bile kalamayız. Huzurumuzun tek nedeni aile olmamız. Huzur artık içimize işlemiş. Birbirimize kızamıyoruz bile” diye konuştu.

asad

Evlerde kilit yok!

Köy sakinlerinden Cavit Özkasap da, muhtarlık için aday olduğunu, rakibinin ise Ramazan Satın olduğunu belirterek “Seçimi ben değil de Ramazan kazandı. Tatlı bir rekabet ettik. Sonuçlar açıklanınca o rekabette bitti. Siyaset aramıza giremedi” dedi. Özkasap, herhangi bir iş için Çınardibi’nin dışına çıktıklarında da evlerini kilitlemediklerini belirterek şunları söyledi:

“Siz arabanın üstünde anahtarı bırakıp gidin bir ay sonra hiçbir şey olamadan alabilirsiniz.”

Köyün en yaşlısı Bahri Öztopçu (82) ise “Biz köyümüzde sevgi ve saygıyı korumaya çalışıyoruz” dedi.

Geçim kaynağı kiraz

Çınardibi’nin en önemli geçim kaynaklarından biri de kiraz. Kirazın para etmediğinden yakınan köylüler, yine de ondan vazgeçemiyor. Bu sene kirazı bir de don vurunca iyice isyan ediyorlar. Doğma büyüme Çınardibili olan Celal Özkasap, “30 Mart yerel seçimler sabahı bir kalktık ki her yeri don vurmuş. Dona karşı bir ilaç da yok. Bahçeye koyduğumuz suyu donmuş görünce eyvah dedim. Bu yaşımdayım ben bu seneki gibi don görmedim. Bir senelik emeğimiz boşa gitti. Kirazlar çok zarar gördü. Ağaçlardaki verimimiz yarı yarıya düştü” diye konuştu.

(Yeni Asır, 28.06.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN