Post image
Böyle adalet olmaz

gizemli-gercek-263x180

Yönetmenliğini Billy Ray’in üstlendiği ‘Gizemli Gerçek’, kızının katilini arayan bir annenin adalet talebini dile getirirken, İslam ve terör arasında ilişki kuran özensiz yorumlarıyla İslamofobi’ye davetiye çıkarıyor.

Son yıllarda Ortadoğu konulu filmlerle İslam coğrafyasına yönelik önyargılı bakışını değiştirdiği mesajını veren Hollywood, bir yandan da eski geleneğini sürdüren filmler üretmeye devam ediyor. Son olarak Keskin Nişancı (American Sniper) filminde Iraklılara yönelik üstenci dil ve nefret içerikli mesajlarla kendisini gösteren Hollywood geleneği, bu kez ‘Gizemli Gerçek’ filminde İslam-terör ilişkisi kuran özensiz yorumlarla çıkıyor karşımıza. Kaptan Phillips, Açlık Oyunları ve Uçuş Planı gibi önemli filmlere senarist olarak katılan Billy Ray’ın üçüncü uzun metraj filmi ‘Gizemli Gerçek’, kızının katilini arayan bir annenin adalet talebini dile getirirken, öte yandan cinayetin gerçekleştiği sokaktaki El- Ankara Camii üzerinden terör algısı oluşturan mesajlar içeriyor. Bu hafta vizyona giren filmin başrollerini ünlü oyuncular Nicole Kidman, Julia Roberts, Chiwetel Ejiofor ile Dean Morris paylaşıyor.

Dedektif Ray ve Jess, bir cinayet mahallini soruşturmaya gittiklerinde, korkunç bir gerçekle sarsılırlar. Zira cinayete kurban giden kişi Jess’in kızı Caroline’dır. Ray ve Jess, katili adalete teslim etmek için yeni Savcı Claire’le işbirliği yapar. Ne var ki şüpheli, koruma altında olan ve serbest bırakılan bir federal tanık çıkınca durum karmaşıklaşır. Ray, yeni bir ipucu bulunca Claire’i dosyayı yeniden açmak için ikna etmeye çalışır.

ANNELİK HUKUKU DEVREYE GİRİYOR

gizemli gerçekGizemli Gerçek, meselesini büyük ölçüde adalet-hukuk çerçevesinde ele almaya çalışıyor. Emniyet teşkilatında çalışan Jess’in mesleki kimliği ile annelik duyguları arasında sıkışıp kaldığını anlatan film, dağınık bir kurgu ile katilin izini sürüyor. Kızını öldüren gencin emniyetle olan ilişkisini sezen Jess, katilin iç dengeler gereği korunabileceği ihtimalini düşünerek olayı kendi yönetimiyle çözmeye karar verir. Fakat iş arkadaşlarının da aynı olayın çözümü için çabaladığını görmezden gelir. Taraflar, olayın kilitlendiği bu noktada yasalarla duyguları arasında kendi duruşlarının gereğini yapmaya çalışır.

Olayın tarafları, vahşice öldürülen kızın katilini ararken, cinayetin gerçekleştiği El-Ankara Camii sokağında terör merkezli gizli bir operasyon yürütüyorlardır. FBI ve polisin iki koldan takibe aldığı cami cemaatinin etkinlik ve görüşmeleri sıklıkla saldırı, terör, bomba gibi kavramlarla özdeşleştiriliyor. Herhangi bir hukuki gerekçe ya da özel vurgu yapmaksızın seyircinin kuşkularını cemaatin terör eylemi yapma ihtimaline yoğunlaştıran Gizemli Gerçek, annenin adalet talebini anlayışla karşılarken, bir mabedi hiç de adil olmayan, akla ziyan suçlamalarla terörün odağı olarak lanse ediyor. Kronik bir refleksle seyircinin belleğinde Ortadoğulu Müslümanları potansiyel terörist olarak lanse eden Gizemli gerçek, dağınık kurgusu, pürüzlerle dolu olay örgüsü ve yavan diyaloglarından çok, bu marazi duruşuyla olumsuz eleştirilmesi gereken bir yapım.

gizemli-gerçek

JULIA ROBERTS FARKI

Filmde acılı anneyi canlandıran Julia Roberts, doğal oyunculuğuyla bir adım öne çıkıyor. Nicole Kidman’ın donuk ve duygusuz performansıyla dikkat çekerken, Chiwetel Ejiofor ise Ray rolüyle iki yıldızın gerisinde kalmamak için çabalıyor.

(Yeni Şafak, 22.11.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN