Post image
Bireysellik çoğaldı hoşgörü azaldı

bireysellik_cogaldi_hosgoru_azaldi_h84319_31c06

İbrahim Akpınar

Kırıkkale – Son yıllarda intihar, kadın cinayetleri ve boşanmalardaki artış toplumun ruh halini de gözler önüne seriyor. Psikiyatrist Dr. İbrahim Yılmaz, bireyselliğin arttığını belirtiyor. Kırıkkale’de yıllarca kamu hastanelerinde görev yapan Yılmaz, kendisine gelen hastalardan yola çıkarak “Toplum öyle bir hale geldi ki maneviyat artık materyale döndü. Bunun geri dönüşü de yok” dedi.

Aile içi sorunlar nedeniyle kliniklere başvurunun arttığını dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

“Son yıllarda aile içi sorunlar nedeniyle gelenlerin sayısı bir hayli fazla. Bunun sonu boşanma vakalarına kadar gidiyor. Aslında genel olarak toplum sıkıntılı. Ülkenin genel durumu ailelere ve bireylere yansıyor. Bireysel ve toplumsal beklentiler sıkıntılara yol açıyor. Beklentiler geçmişe oranla daha da arttı. Bireysellik öne çıktı. İnsanlar artık mevcutla yetinmiyor. Başkasında olanın aynısından kendisinde de istiyor. Ekonomik sıkıntı varsa sorun daha da büyüyor. Tahammül ve hoşgörü, nostaljik birer kavram haline geldi. Artık kimse kimsenin kahrını çekmiyor. Ufak sorunlar bile boşanmaya neden oluyor.”

DEĞERLERİ YENİDEN HATIRLATMAK GEREKİYOR

Aile içinde bile bireyselliğin arttığını dile getiren Dr. Yılmaz, “Geleneksel yapı, çekirdek aile kavramı gitgide yok oluyor. Maneviyat her anlamda materyale dönüşmüş durumda. Bunun geri dönüşü yok. Macun tüpten çıktı, geri sokamazsınız içine. Baba ile oğul siyaseten ayrı fikirler ile birbirlerinden uzaklaşıyor. Toplumsal ayrışma; dayanışma, birlik ve ortak hareketten gelen güç duygusunu zedeliyor. Toplumun ruh sağlığı, tüm bunlardan etkileniyor. Hoşgörü, tahammül, birbirine katlanmayı başarabilme, saygı duyma gibi kavramları insanlara yeniden hatırlatmak gerekiyor” dedi.

BOŞANMA ORANI YÜZDE 4.5 ARTTI

TÜİK’in verilerine göre, 2014 yılında boşanan çiftlerin sayısı önceki yıla göre yüzde 4.5, yeni evlenenlerin sayısı ise yüzde 0.1 arttı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde artan boşanma oranlarını araştırmak için geçen Aralık ayında komisyon kuruldu. TÜİK’in 2014 yılı Evlenme ve Boşanma İstatistiklerine göre, evlenen çiftlerin sayısı 2013 yılına göre 2014’te yüzde 0,1 azalarak 2014 yılında 599 bin 704 oldu. Evlenme hızı ise binde 7,8 olarak gerçekleşti. Boşanan çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 4,5 artarak 130 bin 913’e yükseldi. Boşanma hızı binde 1,7 olarak gerçekleşti. Boşanmaların yüzde 39,6’sı evliliğin ilk 5 yılı içinde, yüzde 21,8’i ise evliliğin 6-10 yılı içinde yaşandı.

(Aydınlık, 01.01.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN