Post image
Bireysel silahlarla meydana gelen olaylar-2016 istatistikleri

2016-22 sayılar2

Türkiye’de:

  • Bireysel silahlarla işlenen suçların yüzde 76.68’i ateşli silahlarla işleniyor.
  • Ateşli silahlarla işlenen suçların yüzde 85’inde ruhsatsız silah kullanılıyor.
  • TBMM İçişleri Bakanlığı Silah Kanun Tasarısı Komisyonu’na göre; 2012 yılında Türkiye’de yüzde 15’i ruhsatlı yüzde 85’i ruhsatsız 17 milyon bireysel silah
  • İlgililer ve yetkililer, bireysel silahlanmada 178 ülke arasında 14’üncü ülke durumunda olan ve son bir kaç yılda bireysel silahlanmanın yüzde 50’nin üzerinde arttığını belirttikleri Türkiye’de bugün en az 25 milyon bireysel silah bulunduğu yorumunu yapıyor.
  • Her yıl ortalama binlerce insan bireysel silahlarla hayatını kaybediyor. Ölenlerin ardında kalanları da düşünürsek en az 20 bin kişi bireysel silahların mağduru…
  • Türkiye’de 2016 yılında; Umut Vakfı olarak yılbaşından 22 Eylül 2016 tarihine kadar basında çakan haberlerden derlediğimiz istatistiklere göre, bireysel silahlarla toplam 1990 cinayet işlendi ve bu olaylarda 1549 kişi öldü, bazıları ağır 1303 kişi de yaralandı. Ağır yaralıların ne kadarının daha sonra öldüğünü maalesef tespit etme olanağımız bulunmuyor.
  • 2016 yılında meydana gelen olayların yüzde 76.68’inde tabanca, tüfek, hatta kalaşnikof gibi ateşli silahlar, yüzde 23.32’sinde ise bıçak, balta gibi aletler kullanıldı.
  • Sadece ateşli silahların kullanıldığı olaylar irdelendiğinde de, yüzde 58.13’ünün (887 olay) tüfeklerle, yüzde 41.87’sinin (639 olay, bunların 100’ünde beylik tabancası kullanılmış) tabancalarla işlendiği ve bunların da büyük çoğunluğunun ruhsatsız olduğu görülüyor.

2016-22 sayılar

Emniyetin rakamları düşük

  • Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Asayiş Daire Başkanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı’nın verilerine göre ise ülkemizde bu yılbaşından 9 Eylül 2016 tarihine kadar 1263 kişi cinayete kurban gitti. Mafya ve organize suç örgütleriyle bağlantılı cinayetler yüzde 4’te kalırken, anlık öfke patlaması, nedensiz cinayetlerde ise artış oldu. Cinayetlerin nedenlerine bakıldığında ilk sırada anlık öfke patlaması olmak üzere cinnet geçirme, tartışma, görüş ayrılığı yer alırken, alacak verecek, borç para, namus, cinsel saldırı, mal paylaşımı da ön planda geliyor.

Kadın cinayetleri

  • Umut Vakfı olarak kadın cinayetleri konusundaki istatistiki çalışmamız da sürüyor. Önümüzdeki günlerde bu konuda sonuçlarını açıklayacağız. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Asayiş Daire Başkanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı’nın 9 Eylül’e kadarki verilerine göre, Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri halinegelen kadın cinayetlerinin 2016 yılında da artarak devam ettiği ortaya çıkarken bu yıl 248 kadının cinayete kurban gitti. Yaşanan kadın cinayetlerinde failler, daha çok kadınların en yakınındaki eşler, çocuklar, erkek arkadaşlar oldu. Verilerde, öldürülen kadınların 82’sinin şiddet gördüğüne dair başvuru yapmış bulunduğu kaydedildi. 34 kadın ise koruma altındaydı.

 2016-22 sayılar1

Bir 28 Eylül’de daha UMUT VAKFI olarak diyoruz ki; Nasıl ki ‘sigaranın zararlı olduğu’ devlet tarafından kampanya haline getirildiyse şiddet ve şiddetin en uç noktası ve tek işlevi öldürmek olan silahın da kamu spotlarıyla yurttaşın beynine işlenmesi lazım. İddia ediyoruz ki, silaha ulaşımın sınırlandırılmasıyla, 7’den 77’ye yurttaşın bilinçlendirilmesiyle silahla işlenen suçlar en az yüzde 50 azalacaktır… Yaşama hak tanıyın… Silah sadece öldürür…

UMUT VAKFI

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN