Post image
Bireysel silahlanma güvenlik sağlamıyor

birsilah

Haber Merkezi – Uzmanların silah eğitimi almamış sıradan yurttaşlar üzerindeki araştırması, bireysel silahlanmanın kritik durumlarda güvenlik sağlamadığını, aksine riski artırdığını gösteriyor. Öyle ki bazı durumlarda yurttaşlar polisten fazla şiddete eğilimli oluyor!

Tüm dünya çapında şiddet giderek yaygınlaşırken bireysel silahlanmaya yönelmenin güvenlik sağlamaktan ziyade riski daha da artırdığını ortaya koydu. Üstelik araştırmalara göre bireysel olarak silahlanan kişiler birçok durumda, çok eleştirdikleri polisten de fazla şiddete eğilimli oluyor.

Bireysel silahlanma ve polis vahşetiyle dünya gündemine en sık gelen ülkelerden olan ABD’nin Maryland eyaletindeki Mount St. Mart’s University araştırmacıları, bu eğilimin önemli anlarda güvenlik sağlayıp sağlamadığına dair önemli bir araştırma yayımladı. Araştırmaya göre, ölüm-kalım anlarında silahı nasıl kullanmak gerektiğine karar verebilmek için yoğun bir eğitim gerekiyor.

‘Polis ateş etmiyor, yurttaş ediyor!’

Araştırmacılar bir ekrana üç farklı senaryo yansıtarak polislerin ve sıradan deneklerin bu koşullarda ne yapacağını test etti. Senaryolardan birinde kendisine silah çeken bir adama karşı silah kullanımı gözlemleniyor. Burada, polisler kendilerine silah çekenleri ateş etmeden öldürebilirken sıradan yurttaşlar bunu başaramıyor. İkinci senaryoda ise bir markete giren silahlı soyguncular karşısında deneklerin neler yaptığı inceleniyor. Sıradan yurttaşların bir kısmı kendilerine silah doğrultulmadıkça ateş etmezken bir kısmı da yanlış zamanlarda ateş ederek sivillerin ölümüne veya kendi ölümlerine yol açıyor. Son senaryoda ise silahsız bir kişiyle yaşanan gerilim anı inceleniyor. Silahsız yurttaşları öldürmekle nam salan ABD polisleri deneyde ateş etmezken yurttaşlar ateş ediyor ve genellikle ıskalıyor.

birsilah2

Araştırmanın sonuç bölümünde ABD’de yaşayan 22 milyon kişinin öfke kontrol problemi olduğu ve silaha kolayca erişilebildiği için bu insanlardan 3,7 milyonunun sürekli üzerlerinde silahla dolaştığı, bu durumun da toplum için büyük bir tehdit oluşturduğu yer alıyor.

Aile içi şiddeti tetikliyor

Bu tehdidin önüne geçmek için silah satışına kısıtlamalar getirilmesi ve sağlık kontrollerinin sıklaştırılması gerektiği ifade ediliyor. Araştımanın sonucuna dair uzmanlar şu bilgiyi paylaştı;

“Çok sayıda silaha sahip olan kişilerde öfke problemlerinin toplumun geri kalanından çok daha yaygın olduğunu ve bu insanların silahlarını üzerlerinde taşımayı diğer insanlara göre daha çok tercih ettiğini bulduk. Bir silahlı şiddet olayı için iki şeye ihtiyacınız vardır: Silah ve tehlikeli bir kişi. Silaha erişimi tamamen yasaklayamayacağımıza göre, tehlikeli kişilerin silaha erişimine odaklanmamız gerekir. 11 eyalette silahla ölüm birincil ölüm sebebidir. Ülke genelinde 7 yılda 250 bin kişi silah nedeniyle hastanelik olmuş. Bunların yüzde 80’i çocuk ve genç, yüzde 60’ı 18-30 yaş arasında. Diğer araştırmacıların ortaya çıkardığı verilere göre evdeki silahlar hırsızlara karşı neredeyse hiç fayda sağlamazken genellikle aile içi şiddet olaylarında kullanılıyor.”

Araştırmanın orijinaline buradan ulaşabilirsiniz: bit.ly/lDcIeQW

(Birgün, 31.07.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN