Post image
Bir kız çocuğunun isyanı

 33.

Ali Abaday

(jpardaillan@gmail.com)

Suudi Arabistan’da 30 yılı aşkındır sinema salonlarının kapalı olması ve sinema sektöründe çalışacak kişinin pek bulunmaması bu ülkeden adından söz ettirecek bir filmin çıkmaması için öncelikli nedenlerdendi. Ta ki şimdiye kadar. Kadınların araba kullanmasının veya oy vermesinin yasak olduğu ülkede Haifaa Al Mansour bütün engellerin üstesinden gelerek Suudi Arabistan’da kadın olmanın zorluklarını oldukça hoş bir şekilde filme çekti.

Wadjda/ Vecide, çekimlerinin tamamı Suudi Arabistan’da yapılan ilk yapım. Suudi Arabistan-Alman ortak yapımı olan filmde çocuk yaştaki Vecide’nin hayatının bir bölümü anlatılırken arka planda ülkede kadın olmanın zorlukları da aktarılıyor.

Vecide (Waad Mohammed) 10 yaşında bir kızdır ve en büyük hayali arkadaşı Abdullah’ı (Abdullrahman Algohani) bisiklet yarışında geçmektir. Annesi (Reem Abdullah) ise kızların bisiklete binemeyeceğini, zaten artık sokakta erkeklerle de oynaması için yaşının geçmekte olduğunu söylemektedir.

33-film

Yaptığı karma kasetleri ve bilezikleri satarak para biriktirmeye çalışan Vecide ise oyuncakçıda gördüğü yeşil bisikleti almak için uğraşmaktadır. Ne var ki bunun için oldukça fazla para biriktirmesi gerekmektedir. Vecide’den başka çocuğu olmayan annesi ise arada eve uğrayan kocasının (Sultan Al Assaf) başka bir kadınla daha evlenmemesi için çabalamaktadır. Kocasına bir erkek evlat verebilse her şeyin değişeceğine inanmaktadır.

Vecide okulda oldukça başarılı bir öğrenci olmasa da ve Converse giyerek, başını her zaman kapamayarak kuralları çiğnese de Kur’an’dan ayetlerin okunacağı yarışmayı duyunca katılmak istediğini söyler. Vecide’nin planı yarışmayı kazanıp, verilen ödül ile bisikleti almaktır.

Arap dünyasında ancak özellikle Suudi Arabistan’da kadın olmanın nasıl ikinci sınıf insan olarak algılandığını, kadınların nasıl erkeklerin egemenliğine daha küçük yaşlardan itibaren kabullendirildiğini oldukça sade ve gerçekçi bir dille anlatan Vecide ilginç bir çekim hikâyesine de sahip.

film-vecideToplumda kadın ile erkeğin birlikte çalışması yasak olduğu için dış alanlarda yapılan çekimlerde yönetmen Haifaa Al Mansour bir kamyonetin arkasında elinde telsizle önündeki kameraya yansıyan görüntüler üzerinden direktifler vermiş. Ancak bütün bu zorluklar onu yıldıracağına işini daha da şevk ile yapmasını sağlamış. Bir yandan toplumun kendisine biçtiği rolü kabul etmeyen Vecide’nin babası tarafından sevilmek için uğraşması ve annesiyle olan ilişkileri filmin en hoş noktalarından biri. Ara sıra eve uğrayan babasının aile ağacında yer almak isteyen küçük kız, hayatında yapmak istediklerini başarmak için hep arka yolları kullanması gerektiğini anlıyor. Filmde Vecide’yi canlandıran Waad Mohammed henüz çok küçük bir yaşta olmasına karşın oldukça başarılı bir oyunculuk sergilemiş. Ne var ki ailesi onun belli bir yaştan sonra filmlerde oynamasını yasaklayacağını açıkladı. Vecide’nin annesi rolünde yer alan Reem Abdullah ise ülkesinde özellikle komedi dizilerinden bilinen başarılı bir oyuncu.

Kadınların araba kullanırken görüntülerini YouTube’a yükleyerek bu hakkı elde etmek için uğraştığı, toplumsal alanda her zaman baskı altında kaldıkları, çocukluklarını bile doya doya yaşayamadıkları bir ülkede Vecide insanın zorluklar karşısında neler yapabileceğinin en güzel örneği.

En İyi Yabancı Dilde Film dalında Oscar aday adayı olan Vecide, Orta Doğu sinemasının son dönemdeki en başarılı örneklerinden biri ve kesinlikle izlenmeyi hak ediyor.

VECİDE

Yönetmen: Haifaa Al- Mansour

Senaryo:Haifaa Al- Mansour

Görüntü Yönetmeni: Lutz Reitemeier

Oyuncular: Reem Abdullah, Waad Mohammed, Abdullrahman Al Gohani, Ahd

(Taraf, 25.07.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN