Post image
Batı Yakasının Hikayesi’ne eleştirmenlerden tam not

 

Yönetmen Steven Spielberg‘in, 1957 yapımı aynı isimli klasik Broadway müzikalinden uyarladığı Batı Yakasının Hikayesi (West Side Story), sinemalarda gösterimde… Eleştirmenler filme tam not vererek, “Mutlaka görülmesi gereken bir film” dedi.

Oyunun film uyarlaması ilk olarak 1961’de aynı adla vizyona girdiğinde “En iyi Film” de dahil olmak üzere 10 Oscar kazanarak hafızalara kazınmıştı.

Arthur Laurents‘in kitabından uyarlanan filmin yönetmenliğini Robert Wise yaparken başrollerde Richard Beymer ve Natalie Wood yer almıştı. Film beyaz bir çete olan Jetler’in üyesi olan Tony’nin rakip Porto Rikolu çete “Köpekbalıkları”nın lideri Bernardo’nun kardeşi Maria’ya olan aşkını ve Manhattan’da iki çete arasındaki gerilimi konu alıyor. Müzikalin 1961 yapımı uyarlaması her ne kadar başarılı olsa da Porto Rikolu karakterleri beyaz oyuncuların oynaması eleştirilere neden olmuştu. Eleştirilere rağmen 1961 yapımı Batı Yakasının Hikâyesi, ABD Ulusal Film Arşivi’nde kendine yer bularak kült haline gelmişti.

Yeni; senaryonu Pulitzer ve Tony Ödülü sahibi Tony Kushner‘ın kaleme aldığı, oyuncu kadrosunda Ansel Elgort, Rachel Zegler, Ariana DeBose, David Alvarez, Mike Faist, Josh Andres Rivera, Ana Isabelle, Corey Stoll ve Brian d’Arcy James‘in bulunduğu Batı Yakasının Hikayesi (West Side Story) filminin basın gösterimi ise Kanyon AVM’de yapıldı.

“SPIELBERG HARİKA BİR FİLM YAPMIŞ”

Sinema yazarı Atilla Dorsay, gösterimin ardından yaptığı açıklamada, ilk filmin bir başyapıt olduğuna değinerek, “O filmin daha iyisinin yapılacağını çok düşmüyordum. Ama Spielberg harika bir film yapmış” dedi.

Filmin New York’taki şehirleşmeyi ve ABD’deki ırkçılığın gelişimini çok güzel gösterdiğini anlatan Dorsay, “Oyunculukları, dansları, koreografisini çok beğendim. Bence mutlaka görülmesi gereken bir film. Müzikali de ayrıca çok özlemişiz, ilaç gibi geldi” diye konuştu.

 

 

“NOSTALJİK TATLAR BARINDIRIYOR”

Sinema eleştirmeni Viktor Apalaçi, Steven Spielberg’in çok zor bir işe giriştiğini söyleyerek “Çünkü sinema tarihinin en iyi koreografı Jerome Robbins ile yarışmak zor bir şeydi. Spielberg, üzerine çok çalışmış ve nostaljik tatlar barındıran bir film yapmış” değerlendirmesinde bulundu.

Yönetmen ve sinema yazarı Abdulhamit Güler, Spielberg’in ustalık dönemi yaşadığına dikkati çekerek “Hollywood’da şu an nostaljik bir etki oluşturuyor, o dönemleri yaşamamış bizler için de hoş bir deneyim yaşatıyor diyebilirim” dedi.

Filmin ABD’de hala yaygın olan ırkçılığın toplumsal köklerini klasik bir müzikalle yeniden gündeme taşımasının önemli olduğuna değinen Güler, uyarlamalarda özgünlüğün nadir rastlanan bir durum olduğu ve bu filmde de özgün bir yaklaşım göremediği yorumunu yaptı.

Broadway’i 1957 yılında kasıp kavuran aynı isimli müzikalden uyarlanan ve sinemaya daha önce 1961 yılında çevrilmiş Batı Yakasının Hikayesi, iki farklı etnik kökenden gelen iki ezeli düşman çetenin birbiriyle rekabetinin yanı sıra bu iki çeteye mensup genç bir çiftin imkansız aşkını anlatıyor.

Yönetmenliğini Steven Spielberg’in, müziklerini David Newman’ın, görüntü yönetmenliğini Janusz Kaminski’nin yaptığı film, 10 Aralık’ta sinemaseverlerle buluştu.

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN