Post image
Baro yeni istismar yasasını AYM’ye taşıyor

4istismar

YEŞİM ÇATALTAŞ

Çocuklara yönelik cinsel suçların cezalarında artırım öngören yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) yürürlüğe girdi. Ankara Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Tülay Çelikyürek, “Bu düzenlemeyi Anyasa Mahkemesi’ne taşıyacağız” dedi

Çocuklara yönelik cinsel suçların cezalarında artırılmasını öngören yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) düzenlemesi 18 Haziran’da Meclis’ten geçti. 28 Haziran Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ankara Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Tülay Çelikyürek yeni düzenlemeyi Aydınlık’a değerlendirdi.

baba-tacizi-640x360

ÇOCUKLUK YAŞI 15’TE KALDI

Yeni düzenlemede de çocukluk yaşı aynen muhafaza edilerek 15’te kaldı. Tülay Çelikyürek bunun uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu söyledi. Çelikyürek, yeni yasayı şöyle değerlendirdi:

“Çocuk Koruma Kanunu ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde 18 yaşını doldurmamış kişinin çocuk olarak kabul edileceği belirtilmiştir. Yeni yasayla 15 yaşını tamamlamamış bir çocuğa yönelik cinsel istismarla, 15 yaşından büyük bir çocuğa yönelik cinsel istismara verilen ceza arasında fark olacak. 15 yaşından küçük çocuklara yönelik cinsel istismara üst sınırdan ceza verilirken, 16 yaşındaki bir çocuğa yönelik cinsel istismara daha düşük ceza verilecek.”

RAPOR OLMAMASI SAKINCALI

Düzenlemede istismara uğrayan kişilerin ruhsal durum tespiti için rapor alımasının da kaldırdığını ifade eden Çelikyürek, şöyle konuştu:

“Önceki uygulamada beden ve ruh sağlığının bozulması halinde 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası öngörülüyordu. Ancak şimdi bu uygulamaya hiç yer verilmemiş. Bundan anlaşılan, beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığının artık tespit edilmeyeceği ve rapor alınmayacağıdır. Tespit için, mağdurun birçok kez muayeneye gitmesi sakıncalı olduğu gibi, tespitin hiç yapılmaması da sakıncalıdır. Hiç tespit yapılmamasının, suistimal edilerek fail lehine ceza tayin edilmesi sakıncası mevcuttur. Olayın ilk olduğu anda, mutlaka ve bir kez rapor alınması gerekmektedir.”

(Aydınlık, 30.06.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN