Post image
Bakan Bozdağ’a cezaevlerinde şiddet sorusu

sincan-2

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ‘a cezaevlerinde şiddet olaylarını sordu.

Tutuklu ve hükümlülerin birbirlerine uyguladıkları şiddetin arttığına dikkat çeken Acar’ın Bakan Bozdağ’ın cevaplandırmasını istediği soru önergesi şöyle:

chpli-acar-istifalari-sordu-17679Son dönemde cezaevinde yaşanan şiddet olaylarında ciddi artışlar görülmektedir. Cezaevi personeliyle ilgili şikayetlerle birlikte, tutuklu ve hükümlülerin birbirlerine yönelik şiddet uyguladıkları örnekler kamuoyuna yansımaktadır Bu kapsamda; 1- Son 5 yılda ve yıllara göre kaç cezaevi personeli hakkında tutuklu ve hükümlülere yönelik şiddet veya kötü muamele nedeniyle işlem yapılmıştır? Ölümle sonuçlanan olayların sayısı nedir? Kaç kişiye ne yaptırım uygulanmıştır? Bu suçların kaçı çocuklara ve kadınlara yönelik işlenmiştir?

2- Son 5 yılda ve yıllara göre cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin karıştığı suçların sayısı nasıl gerçekleşmiş, bu suçlar nedeniyle kaç kişi yaşamını yetirmiştir? İşlenen suçların türlerine göre dağılımı nedir? Tutuklu ve hükümlülerin birbirlerine yönelik işledikleri suçların kaçı çocuk ve kadınlar arasında yaşanmıştır?

3- Tekirdağ T Tipi Cezaevı’nde bir hükümlü tarafından öldürülen Nihat Yılmaz’ın, “Cezaevi yönetimince kendisine intihar etmesi yönünde telkinde bulunulduğu” yönünde, ailesine mektup yazdığı doğru mudur? Böyle bir mektup var ise cezaevi yönetimi hakkında, intihara teşvik suçundan dolayı ceza ve disiplin kovuşturması açılmış mıdır?

4- Cezaevinde mahkum olarak bulunan her yurttaşın yaşamı, canı, ırzı devlete emanet olup, bunların korunmasında devletin ve onu temsılen cezaevi yönetiminin doğrudan sorumluluğu söz konusu olduğuna göre. cezaevi müdürü ve sorumluluğu bulunan cezaevi yöneticileri hakkında açığa alma işlemi yapılacak mıdır? Böyle bir vahim olay karşısında aynı yönetim işbaşındayken yapılacak ceza ve disiplin kovuşturmasının sağlıklı yürütülmesi mümkün olacak mıdır?

5- Maktulün öldürülmesi sürecinde ihmali ya da sorumluluğu olan görevliler, maktulün yanına konulan oda arkadaşının kişisel niteliklerini ve özlük dosyasını biliyorlar mıydı? Biliyorlar ise neden maktulün yanına vermişlerdir? Bilmiyorlar ise neden sanığın şahsi dosyasını ve psikolojik sorunlarını incelemeden maktulun yanına böyle bir kişiyi koşmuşlardır?

6- Sanığı maktulün yanına koyan cezaevi yönetiminin ve gardiyanların, maktulün öldürülmesi için sanığa telkinleri olmuş mudur? Böyle bir telkinin olup olmadığını araştırmak için ayrı bir soruşturma yapacak mısınız? Yapacaksanız, olaya sebebiyet vermiş olan gardiyanlar ve cezaevi yönetimi işbaşında olduğu sürece bu soruşturmanın tarafsız ve adaleti sağlayacak bir şekilde yapılması mümkün müdür?”

(Akdeniz Güncel, 10.08.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN