Post image
Bahar Sevinci: Silah Kanunu değişiyor! (16.04.2013)

Cumartesi sabah bu haberle uyandık. Vakıf olarak sevincimize diyecek yok. Haberin içeriğinde bahsedilen konular zamanında eski tasarıda şiddetle karşı çıktığımız maddelerin düzeltilmiş hali. Elbette tüm tasarıyı görmeden bir şey söylemek zor ama bu sefer olacak galiba. Haberin altında yer alan yurttaş yorumlarına baktığımızda sevincimiz ikiye katlandı. Bizimle birlikte yürümek isteyen ne kadar çok insanımız varmış. Ayrıca çok da güzel fikirler vermişler. Mesela mevcut ruhsatların iptal edilip yeni düzenlemeye göre tekrar verilmeleri, emniyet güçleri dışında kimsenin silah taşımaması, kolluk güçlerinin de sık sık psikolojik testlerden geçirilerek silah taşımasına izin verilmesi gibi. Bazıları İngiltere’de silah taşımayan polisleri, bazıları da Almanya’da mesai bitiminde masalarına kilitledikleri silahları anlatmış. Demek ki bu aşırı silahlanmadan rahatsız olan pek çok vatandaşımız var. Umarız bu sefer onların da sesini duyarlar.

Silahlar tümden yasaklansın diyenler ise hiç de azımsanmayacak düzeyde. Açık bir şekilde gerçek isimleriyle, kimlikleriyle bu fikirlerini savunmuşlar. Karşıt fikirde olanlar ise, ya bir hiçbir geçmişi ve cismi olmayan siluetler ya da yüzlerini gaz maskeleri ile kapatan gizli kişiler. Bu gizlilik neden bir türlü anlayamıyoruz. Fikirlerimizi özgürce savunmak, karşıt olduklarımızla yüzleşmek bizleri geliştirir. Kimse için art niyetiniz yoksa kendinizi de gizlemek zahmetine girmezsiniz.

Tasarının geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Silah Ticareti Düzenlemesi Antlaşmasının kabulünün ardından gelmesi de çok anlamlı bir tesadüf oldu. Silahların izlenebilir olması, kontrolü de beraberinde getirecektir. Özellikle ülkemizde en büyük sorunun ruhsatsız silahlar olduğunu düşünürsek, bu gelişmeler gerçekten çok umutlandırıcı ve heyecan verici. Barışın ülkemizde, bölgemizde hatta dünyada temini için çok önemli bir kavşaktayız. Burada seçeceğimiz yol, tüm dünyanın geleceğini belirleyebilecek bir etkiye sahip. 50 ülke bu antlaşmayı kabul eder ve imzalarsa, silahlı şiddet suçlarında daha şeffaf, takip edilebilir ve dolayısıyla belirlenebilir bir dönem başlayacak.

Oylamada olumlu oy kullanarak belki de uygulamanın önünü açan ABD’de ise kamuoyu yoklamaları kadınların 3’te 2’sinin daha sıkı silah kanunlarından taraf olduğunu ortaya koyuyor. NBC/Wall Street Journal anketinde ortaya çıkan tablo, kadınların 3’te 2’si daha sıkı silah kanunları isterken erkeklerin sadece %40’ının bu görüşte olduğunu da gösteriyor. Uzmanlar 20 yıl önce Pew Research Center tarafından yapılan anket çalışmasında da benzer sonuçların elde edildiği, bu farkın 20 yıldır var olduğunu dile getiriyorlar. 20 yıl sonra değişen şey ise Cumhuriyetçilerin yeni seçim döneminde oy alamadıkları kadın seçmenlerin gözüne girebilmek için daha sıkı silah kanunlarından taraf olmaları gerektiği konusunda konuşuyor olmaları. Kim bilir oy yarışı belki sonuçta silah şiddetini azaltmaya yarayabilir. Bekleyip göreceğiz.

İyi haftalar,
Umut Vakfı

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN