Post image
Avrupa’nın Orta Doğu’ya silah satışları rekor seviyeye ulaştı

Avrupa Birliği ülkelerinin 2012 yılındaki ruhsatlı silah ihracatının toplam değeri, yeni yayınlanan rakamlara göre 39,9 milyar avro değerinde. Bu miktarın içinde Orta Doğu’ya yapılan 9,7 milyar avroluk rekor satış da var ki bu, önceki yıla göre yüzde 22’lik bir artışı gösteriyor.

İstatistikler, On Beşinci Askeri Teknolojiler ve Ekipmanlar İthalat Kontrolü Yıllık Raporunda açıklandı.

0827-for-WEAPONSweb

Avrupa Silah Ticareti Karşıtı Platformu (ENAA), Arap Baharına ve ilgili pek çok ülkede gösterilerin şiddetle bastırılması nedeniyle, bu rakamların silah ihracatı politikasında çok az bir değişiklik gösterdiğini söylüyor.

2012 yılı için tüm AB ülkelerinde, toplam 47.868 silah ihracat ruhsatı başvurusu yapıldı. Bunların sadece 459’u reddedildi. 4.705 ruhsat Orta Doğu’ya silah satışını onaylarken, sadece 100 tanesi kabul edilmedi.

Economist İstihbarat Biriminin 2012 Demokrasi İndeksinde listelenen 51 otoriter hükümetten, 43 tanesine askeri satışlar için ruhsat verildi.

AB silah satışlarının tek başına en büyük müşterisi olan Suudi Arabistan, değeri 3,5 milyar avroyu aşan silahlar için ruhsat aldı. Suudi Arabistan’ın en büyük tedarikçisi, bu toplamın yaklaşık 1,6 milyar avrosunu sağlayan Fransa.

Orta Doğu’ya hafif silahların ruhsatlandırılmasında geçen yıl rekor sayıya ulaşılmıştı ve miktar neredeyse 265 milyar avro idi. Bu, silahların/ateşleme donanımlarının ve cephanelerin bölgeye satışı için de bir rekordu; rakamlar sırasıyla 1,2 milyar avro ve 448 milyon avroya ulaştı.

İtalyan Silahsızlanma Birliği analisti Giorgio Beretta, raporun “uzun bir gecikme ile ve Avrupa Konseyi tarafından herhangi bir resmi duyuru yapılmadan yayınlandığını” belirtti.

2012 yılının Mart ve Ekim ayları arasında İsrail ile Gazze arasında yaşananlar nedeniyle, Avrupa’dan İsrail’e verilen askeri ihracat ruhsatları, yüzde 290’lık bir artışla 157 milyon avrodan 613 milyon avroya yükseldi.

2011’deki askeri müdahaleyi takiben Libya’ya satışlar devam etti ve 22,5 milyon avro değere ulaştı. Mısır’a verilen ruhsatlar ise yüzde 20 artarak 363 milyona ulaştı.

Silah Ticaretine Karşı Kampanya’dan Andrew Smith (İngiltere) şunları söyledi, “Arap Baharı, Avrupa ülkeleri için Orta Doğu ile nasıl iş yapacaklarını gözden geçirmek için bir şanstı. Ancak ne yazık ki bu rapor gösteriyor ki bölgedeki otoriter ve baskıcı rejimlere yapılan silah satışları ciddi oranda artmış.”

Bu rakamlar sadece toplam değerlerin bilindiği ruhsatları gösteriyor. Yani tüm ruhsat türlerini içermiyor. Bu nedenle bu toplam rakamlar ancak minimum değerler olarak görülebilir.

Beretta şu sözleri ekliyor, “Bazı ülkelerden yapılan ihracat verilerinde eksiklikler var ki bu ülkeler arasında Almanya ve İngiltere gibi büyük silah ihracatçıları da bulunuyor. Ayrıca, iki büyük ihracatçı Fransa ve İtalya, sattıkları askeri sistemlerin bazı kategorilerin rakamlarını açıklamadı. Bu da aslında ne tür silahlar ihraç ettiklerini bilmeyi imkansız kılıyor.

Bu şeffaflık eksikliğine artık müsamaha gösterilmemelidir.”

Beş ülke (Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere), AB askeri satışlarının yüzde sekseninin kaynağıydı.

Raporda Burma, Çin ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi AB silah ambargoları altında bulunan birkaç ülkeye verilen ihracat ruhsatları da görünüyor Küçük bir not bunu açıklıyor: “AB silah ambargolarına tabi olan yerlere yapılan ihracatlar, bu tür ambargoların uygulanmasındaki kararlarda ortaya konan koşullarla, şartlarla ve olası istisnalarla uyumlu”.

Raporun hazırlanması 13 ay sürdü ancak kampanyacılar gelecekteki raporların altı ay içinde yayınlanmasını istiyor.

ENAAT, raporda, dünya çapındaki raporların toplamı ile tek tek ülkelerin toplamının eşleşmediğini söylüyor. Hatta bölgeler için raporlanan rakamların toplamı bile dünya geneli toplamlarıyla eşleşmiyor.

Dutch Campagne tegen Wapenhandel’den (Silah Ticareti Karşıtı Kampanya) Wendela de Vries, Avrupa Parlamentosunu rapor üzerinde tartışmaya çağırdı. De Vries, MEP’lerin “Orta Doğu’ya yapılan ihracatın fark edilmeden büyümesine izin vermeyeceğini” belirtti.
Rapor, 2013 Londra silah fuarında yapılan barışçıl protesto gösterilerinde tutuklananların duruşmalarının başlamasına birkaç gün kala yayınlandı. Yargılanacak ilk beş kişi, 3 Şubat Pazartesi günü Londra mahkemesine çıkacak.

Muhabirler
1 Şubat 2014
http://www.ekklesia.co.uk/node/20070

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN