Post image
Avcılara karşı tek başına

film-iz

 

Tecrübeli Polonyalı yönetmen Agnieszka Holland’ın filmi “İz”in merkezinde, bir dağ kasabasında yarı-zamanlı İngilizce öğretmenliği yaparak geçinen ve iki köpeğiyle yalnız yaşayan Janina Duszejko adlı bir kadın var. Janine, ilk bakışta çok sakin gibi görünen kasabada av sezonu kurallarına uymayan avcılarla sürekli takışan bir vegandır. Hayvanların yaşam haklarını ihlal edenleri, kanun temsilcilerine ve belediye görevlilerine sürekli şikayet etse de bir türlü sonuç alamaz.

Janine tutkuyla bağlı olduğu köpekleri gizmeli bir şekilde kaybolunca yana yakıla onları aramaya başlar. Bir süre sonra da kasabada esrarengiz cinayetler boy gösterir. Sanki bir seri katil harekete geçmiş gibidir.

Film başarıyla oluşturulmuş ana karakteri ve atmosferiyle seyircisini hemen içine alıyor. Hikaye gayet güçlü başlıyor. Doğaya ve hayvanlara karşı acımasız olan erkekler sürüsüne tek başına direnen bir kadın olan Janine’nin rahiple tartıştığı sahne mesela çok dikkat çekici.

Neredeyse hayvan dostu olan hiçbir filmde din kurumunun, hayvanların hayatlarına karşı duyarsızlığı bu kadar net bir şekilde dile getirilmemişti.

Janine’i canlandıran Agnieszka Mandat’ın sevgi ve öfke arasında, iki uç arasında gidip gelen dengeli performansı ise filmin en büyük avantajı. Onun bu başarılı duygusal savruluşları sayesinde başından sonuna ilgiyle izliyorsunuz bu uzun filmi. Ancak bu performans yine de filmin sürprizlerini erken tahmin etmemize engel olamıyor maalesef.

Polonyalı tecrübeli yönetmen Holland, son birkaç yıldır Amerikan televizyonlarında yayınlanan “The Wire”, “Cold Case”, “The Killing” ve “House of Cards” gibi başarılı dizilerin bazı bölümlerini çekmişti. Yönetmenin bu tecrübeleri, ülkesinde çektiği bu filmin dilini de bariz bir şekilde etkilemiş anlaşılan. Sahnelere yüksek gelen müzikler, bu hikayeye büyük gelen kamera ve kurgu oyunları izleyenlerin dikkatini dağıtıyor bir parça. Aynı duyarlı mesajını daha sade ve biraz daha ‘kapalı’ anlatsa daha etkili olabilecekken, gösterişli bir film yapmayı tercih ediyor sanki yönetmen. Üstelik aynı finale başka bir üslupla yürüse yine daha güzel bir filme ulaşılabilirmiş sanki.

İz
Yönetmenler: Agnieszka Holland, Kasia Adamik
Oyuncular: Agnieszka Mandat-Grabka, Wiktor Zborowski, Jakub Gierszal
128 dakika
3 yıldız

(Sözcü Cumartesi, 23.09.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN