Post image
Aşk, aç kalpleri doyurur mu

ESRA KARATAŞ

Sıra dışı başlayan bir aşk hikayesinin kahramanları Jude (Adam Driver) ve Mina (Alba Rohrwacher) başından itibaren ‘tuhaf’ bir durumla karşı karşıya bırakıyor izleyiciyi. İkili bir restoranın ortak tuvaletinde, ‘pek de romantik olmayan’ bir ortamda mahsur kalır. Kısacık sürede tanıştığımız çifte ilişkin ilk veriler yalnız olduklarıdır ve bu sıra dışı karşılaşma aşka dönüşür kısa zamanda. Dar mekan çekimleriyle klostrofobik bir etki yaratan yönetmen Saverio Costanzo filmde kullandığı gri tonlarıyla bu etkiyi derinleştirmeyi başarır.

film-aç

Mina ve Jude’un hızlı başlayan ilişkileri yine hızlı geçişlerle veriliyor. Böylece yönetmenin ulaşmak istediği asıl noktaya ulaşıyoruz bir an önce; çekirdek ailelerini kurma yolunda ilk adımlarını atan çiftimizin bebeklerini beklediği hamilelik sürecine. Hamileliğin getirdiği duygusal değişim mi yoksa Mina’nın kişilik yapısından mı kaynaklandığını anlayamadığımız ‘ruhi bunalımları’ hamilelik süresince travmatik bir hal alıyor. Bebeğini hastalıklı bir hassasiyetle bekleyen Mina, bir Indigo bebek dünyaya getireceğine inandırıyor. Gördüğü düşü hayra yoran anne adayı, bu seçilmiş bebeğe karşı kaygı uyandıracak derecede hassasiyetle yaklaşır. Dış dünyanın ve teknolojinin “pisliğinden” bebeğini de kendisini de korumayı görev bilir Mina. New York’ta yaşadığı apartmanın çatısında kurduğu sera gibi, evi de kendisi ve bebeği için ‘sera’ görevi görür. Jude ise bu ‘sera ev’ için dış dünyanın olumsuz etkisinden başka bir şey olmayı başaramaz. Mina’nın bebeğe ve kendisine uyguladığı beslenme programı hayatı tehdit edecek noktaya ulaşmıştır çoktan.

Film her ne kadar günümüze ait olsa da yönetmen 30-40 yıl öncesine götürüyor bizleri. Kostüm ve mekan seçimi ve özellikle annenin evi Hitchcock filmlerinden fırlamış bir sahne gibidir. Filmin yarattığı gerilim de ustadan payını alır.

Aç Kalpler / Hunger Hearts yeni dünya insanı ile değişen dünya dinamiklerine ayak uyduramayan insanın çelişkilerini gözler önüne seriyor. Çağ dışı kalan ve bunun sonucunda gittikçe yalnızlaşan ‘organik’ insanın modern dünyaya ayak uydurmadıkça kendini imha edeceğini gösteriyor. Yönetmen Costanzo, bebeğin yaşamasına izin vererek bir kez daha arkaik kalmış insanın yaşama şansını ortadan kaldırıyor. Babaanne karakterinin yeni yaşamı savunması, bebek üzerinde gösterdiği sorumluluk modern insanın yaşaması gerektiğinin altını çiziyor. Ve bir kez daha modern insan oluyor kazanan.

Yönetmenin yarattığı aura, senaryonun orijinalliği ve oyuncuların göz dolduran performansları haftanın izlenmesi gerekenleri arasında filmi üst noktalara taşıyor. Film Alba Rohrwacher ve Adam Driver’a 71. Venedik Film Festivalin’nde En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü getirmişti. İzleyenlerine ilginç bir deneyim sunan Aç Kalpler’i kaçırmamanızı öneririz.

KÜNYE

Hungry Hearts/ Aç Kalpler

Yönetmen: Saverio Costanzo

Senaryo: Marco Franzoso, Saverio Costanzo

Görüntü Yönetmeni: Fabio Cianchetti

Oyuncular: Adam Driver, Alba Rohrwacher, Roberta Maxwell

(Taraf, 07.08.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN