Post image
Aşırı koruyuculuk özgüveni azaltıyor

 

Okula uyum haftasında veliler yine sınıfları doldurdu. Uzmanlar tekrar uyardı: Aşırı koruyucu ebeveynler bireyselleşmeyi engelliyor, kendine güveni azaltıyor

Uzm. Klinik Psikolog Aynur Sayım, çocuklardaki okul fobisiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

“Anaokulu ve ilkokula yeni başlayan çocuklarda aileden ayrılma korkusu görüyoruz” diyen Klinik Psikolog Aynur Sayım, “Çocuk, anne-baba ya da bakım veren kişiden ayrılmak istemez. Özellikle ailesi tarafından bağımlı yetiştirilen çocuklarda görülür. Aşırı koruyucu ebeveynler, çocuğun bireyselleşmesini engelliyor, çocuğun sosyal ortamlarda kendine güveni azalıyor” şeklinde konuştu.

Okula uyum haftasında okul fobisine de dikkat çeken Sayım, bu korkuyu yaşayan çocuklar için yapılabilecekleri şöyle sıraladı:

 

► Korkutma, tehdit, şiddet, yargılama kullanılmamalıdır.

► Çocuk, onu rahatsız eden bir duruma karşı duygusal bir tepki vermektedir. Bunu fark edip, onu anlamaya çalışmak en doğru yaklaşımdır. Çocukla empati kurmak, onu anlamaya çalışmak gerekir.

► Okul reddine hangi durum ve duygunun neden olduğunu bulup, bu sorunun çözülmesi için çalışılmalıdır.

► Bunun için aile, bir psikiyatri merkezinden yardım almalıdır. Psikiyatrik yaklaşım ve psikoterapi birlikte götürülmelidir.

► Ailenin, çocuğun okula devamıyla ilgili kararlı olması gereklidir. Fakat çocuğa, bu sorunun tüm aileyi ilgilendirdiği, sadece çocuğun sorunu olmadığı hissettirilmelidir.

► Öğretmen ve ailenin sıkı işbirliği içinde olması gereklidir. Öğretmenin güven verici ve zorlayıcı olmayan tarzı önemlidir.

(Birgün, 12.09.2018)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN