Post image
Amerika’da polis şiddeti sürüyor

abdpolis

NEW YORK (AA) – Polis tarafından son dönemde öldürülen siyahiler Michael Brown, Tamir Rice, Eric Garner, Walter Scott ve Freddie Gray haberlere ve protestolara konu olduğu için ön plana çıktı, ancak ABD’de Ocak ayından beri en az 197 siyahinin polis tarafından öldürüldüğü belirtildi.

Bu konuda veri toplayan gönüllülerin kurduğu “Mapping Police Violence” (Polisin Şiddet Haritası) projesi kapsamında derlenen rakamlara göre, Ocak 2013’ten beri 800’den fazla siyahi polis tarafından öldürüldü.

Projenin internet sayfasında yayınladığı istatistiklere göre, siyahilerin polis cinayetine kurban gitme ihtimalinin beyazların polis tarafından öldürülme ihtimalinden 3 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.

İstatistikler ayrıca öldürülen siyahilerden yüzde 33’ünün silahsız olduğunu, beyaz kurbanların ise yüzde 18’inin silahsızken öldürüldüğünü gösterdi.

Verilerin gösterdiği en çarpıcı rakamlardan biri ise Ocak 2015’ten beri 197 siyahiyi öldüren polislerden sadece 3’ünün adli makamlarca suçlanmış olması.

Polis cinayetleriyle ilgili veri toplayan bir başka kuruluş olan “Killed by Police”in (Polis Tarafından Öldürülenler) rakamlarına göre ise 2014 başından beri bin 800’den fazla kişi Amerikan polisi tarafından öldürüldü.

Polislerin işlediği cinayetlere ilişkin FBI kayıt tutuyor, ancak yerel otoritelerin bildirim yapması zorunlu olmadığı için bu rakamlar gerçek verilerin ancak bir kısmını yansıtıyor.

Ferguson’da yeniden polis şiddeti

Siyahilere karşı polis şiddeti uygulanmasına son örnek ise 18 yaşındaki Michael Brown‘ın beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından öldürülüşünün birinci yıl dönümü gecesinde Ferguson’da düzenlenen gösteriler sırasında yaşandı. 18 yaşındaki siyahi genç Tyrone Harris, sivil üniformalı polis memurlarıyla girdiği çatışmada ağır yaralandı. Fiili saldırıyla suçlanan Harris’in hayati tehlikesi devam ediyor.

Ferguson polisinin yaptığı açıklamaya göre, Harris, gösterilerin düzenlendiği yerde bulunan bir sivil polis aracına ateş açan 6 kişiden biriydi ve polis memurları bunun üzerine gence ateş etti.

Fakat polisin yoğun bir şekilde biber gazı kullanarak kontrol altına almaya çalıştığı protestoyu düzenleyen sivil toplum kuruluşları, olaya ilişkin tepkilerini dile getirdi. “Organization for Black Struggle” (Siyah Mücadele Organizasyonu) derneğinden Kayla Reed, AA muhabirine yaptığı yazılı açıklamada polisin sivil kıyafetli memurları gösteriyi takip etmek için göndermesini eleştirdi.

Reed, “Protestolarda sivil polislerin görev alması yanlış bir uygulamadır. Çünkü bu durum insanların polis memurlarını fark etmesini zorlaştırır, halbuki polislerin kim olduğunu bilmek halkın güvenliği için gereklidir” ifadesini kullandı.

Siyahilere yönelik şiddetin ayaklanmalara neden olduğu ABD’de polisin her gün ortalama iki kişiyi öldürdüğünü iddia eden Washington Post Gazetesi ise Mayıs ayı sonunda yayımladığı haberinde ABD polisinin 2015 yılının ilk 5 ayında 385 kişiyi öldürdüğünü yazmıştı.

ABD’nin Federal İstihbarat Bürosu’nun (FBI) son 10 yıldaki istatistiklerine göre, polis yılda ortalama 400 kişiyi öldürüyordu. Kanunların daha düzgün uygulanabilmesi için çalışan sivil toplum kuruluşu Polis Vakfı’nın başkanı Jim Bueermann, “Eğer polisin kaç kişiyi vurduğunu doğru bir şekilde takip etmezsek, bu sayıyı azaltamayacağız” derken polisin bu hızla devam etmesi halinde yıl sonunda bine yakın kişinin polis şiddetinden dolayı hayatını kaybedeceği öne sürüldü…

(24 Saat, 12.08.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN