Post image
Alkışları kesen tablo

yalcin-doganYalçın Doğan  (ydogan@hurriyet.com.tr)

Bu tablo dün Bütçe Plan Komisyonu’nda CHP milletvekili Hurşit Güneş tarafından dağıtılıyor.

Hurşit Güneş, iktisat profesörü. AKP iktidarında işsizlik bilançosunu gösteren tablo Uluslararası Çalışma Örgütü‘ne (ILO) ait. ILO’ya göre, Türkiye’de gerçek işsizlik oranı, içeride açıklanan rakamların çok üstünde. Bir bakıma, içerideki rakamlar “çakma”.

001

Tabloda “işsizlik” oranlarının yanında “umutsuzlar” oranı var. ‘İşsizlik + Umutsuzluk = Gerçek İşsizlik’ oranını veriyor. Umutsuzlar; işsiz, “ben nasıl olsa iş bulamam” deyip iş aramaktan vazgeçen, gidip kahveye oturanlar. ILO umutsuzları işsizlere dahil ediyor, AKP etmiyor ve işsiz sayısı düşük çıkıyor. Hurşit Güneş’in dün söylediği gibi, “bu açık bir hile”.

ILO tablosunda yer alan umutsuzların oranı vahim, iki kattan fazla artıyor; yüzde 4’ten yüzde 9.3’e. Asıl tabloda var, ben buraya almıyorum, 2003’te 946 bin olan umutsuz sayısı 2014’te 2.5 milyonu aşıyor. Umutsuzluk diz boyu. Ve 2014’te gerçek işsizlik yüzde 19.7 gibi yüksek bir orana ulaşıyor. Şiddeti, hırsızlığı, suç artışını açıklayan oran. Umutsuzlar artıyor, işsizlik artıyor. AKP iktidara geldiğinde bu oran yüzde 14.5.
Sadece işsizlik rakamlarına bakıldığında, işsizlik bazı yıllar düşüyor gibi görünüyor, hepimiz de “işsizlik azalıyor” diye alkışlıyoruz. ILO tablosu alkışları yarıda kesiyor. “Çakma rakamlar” açığa çıkıyor.

(Hürriyet, 12.11.2014)

 

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN