Post image
Ali Ayşe’ye tekme atma!

asu maroAsu MARO
asu.maro@milliyet.com.tr

Konu Türkiye’de kadınların durumuyla ilgiliyse sevindirici haberlere hasretiz ya, insan, görünce coşkuya kapılmakla endişelenmek arasında bir noktada kararsız kalıyor. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi (ETCEP) iki yıllık sürecini başarıyla tamamlayıp denendiği okullarda kalıcı izler bıraktığında örneğin.

Erzurum, Batman, Samsun, İzmir, Malatya, Şanlıurfa, Karaman, Mardin, Trabzon ve Sivas’tan 40 okulda uygulanmış proje. Anaokulu da var, ortaokul da, lisede de. Öğrencilerle görüşmeler yapılıp sorunlar saptanmış, eğitimcilere sertifika programlan düzenlenmiş, ders kitapları taranıp cinsiyetçi kalıp yargılarını güçlendiren ifadeler tespit edilerek sınıfta tartışılmış. En çok da o okumayı ilk öğrendiğimiz, pek masum görünümlü, basit cümlecikler üzerinde durulmuş: Ali topu at, Ayşe topu tut, Ali ekmek al, Ayşe sofrayı kur. Bizim zamanımızda baba odun keser, anne turşu kurardı bir de. Gazete okuyan baba, örgü ören anneydi hep.

ETCEP’in videolarında görülüyor ki öğretmenler de şaşkın, daha önce üzerine düşünmedikleri o minik fişlerdeki gizli güçten. Nasıl fark etmeden Ali’ler gole koşarken Ayşe’leri ömür boyu top toplayıcılığına mahkûm ettiklerini görmekten.

Şimdi bir kamu spotu hazırlanmış, yenidenyazıyoruz etiketiyle paylaşılıyor. Ayşe’nin basket oynayıp büyüyünce kalp cerrahı olmak istediği, Ali’nin çocuğun altını değiştirip salata yapabildiği bir dünyanın okuma fişleri. Öğrencilere de neler öğrendikleri sorulmuş proje sonunda: “Erkeklerin de bir duygusu olduğunu öğrendim” diyen var düşünün; “Kadınların da icat yapabileceğini öğrendim”…

“Erkeklerin yemek yapabileceğini, çocuğa bakabileceğini öğrendim”… “Kadın erkek eşitliğini, birlikte oynamanın faydalarını öğrendim” ve daha neler neler. Birini bile öğrendilerse umut verici değil mi? Bu projenin bütün ülkeye yayılması ve kalıcı hale getirilmesi gerekiyor, acil olarak. “Ali Ayşe’ye tekme atma” fişleri yazmak zorunda kalmamız an meselesi çünkü.

(Milliyet, 22.09.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN