Post image
Agatha Chrıstıe’nin kayıp on bir günü

 

Meryem GÜLTABAK

Biyografi yazarı olarak tanınan Wilson’un ‘Cinayet Ustası’ romanında Christie’yi başkarakter olarak görüyoruz ve onunla birlikte koybolduğu 11 günü yaşıyboruz.

Agatha Christie, dünyanın en tanınmış polisiye yazarlarından biri. Yarattığı ölümsüz dedektif karakterleri ve dünyanın dört bir yanında başarılı olan eserleri bir yana, yazarın özel hayatındaki gizemler de okurunun ilgisini her zaman çekmiştir. Bunların en ünlüsü elbette ki yazarın gözemli kayboluşu…

Christie 1926’da on bir gün boyunca ortadan kaybolur. Ününün de etkisi ile olay basına taşınır, büyük bir araştırma yapılır, ancak ünlü cinayet yazarından eser yoktur. Arabası, ertesi günü bir göl kenarında bulunur. Ağaca çarpmıştır, Christie’nin bavulları dağılmıştır. Manzara sanki ünlü yazarın göle düştüğünü ima etmektedir. Cesedi için yapılan aramalar sonuç vermez. On bir günün sonunda Agatha aniden ortaya çıkar, ama gizem devam eder.

Ünlü yazar herkesten uzak yaşadığı on bir günde ne yaptığından kimseye söz etmez, sırrını kendisi ile mezara götürür.

Kayıp on bir gün

O zamandan beri bu kayboluş, polisiye yazın dünyasının en büyük gizemlerinden biri olmaya devam ediyor. Biyografi yazarı olarak tanınan, aynı zamanda gazeteci Andrew Wilson’un “Cinayet Ustası” romanında Agatha Christie’yi başkarakter olarak görüyoruz ve onunla birlikte kaybolduğu on bir günü yaşıyoruz.

Cinayet yazarları, belki kimseyi öldürmüyorlar, ama en az gerçek bir katil kadar hatta belki çok daha iyi cinayet planları kurmak durumundalar. Ardından kendi kurdukları karmaşık olayı çözmeleri gerekiyor. Kimi zaman katilin ustaca bir manevra ile kendisini kurtarması lazım kısaca söz konusu cinayetse bir cinayet romanı yazarının bu işin ustası olabilmesi mümkün. Hele ki sözünü ettiğimiz isim Agatha Christie ise…

Nitekim “Cinayet Ustası”nda da Christie bir cinayet işlemek zorunda bırakılıyor… Wilson,aralarında başka bir ünlü cinayet ustası yazar Patricia Highsmith’in de bulunduğu pek çok ünlü isim için biyografik eserler yazmış. “Cinayet Ustası”; Agatha Christie’nin başkarakter olduğu gerçek ilhamlı kurmaca bir polisiye roman serisinin ilk kitabı. Seride şu ana kadar yayınlanmış üç kitap daha var ve son kitabı 2020’de yayınlanan seri devam ediyor.

Tam not aldı

Wilson’ın Christie’nin tarzını andıran sade ve güçlü cinayet romanı serisi, yayınlandığı ülkelerde okurlardan tam not almış görünüyor. Agatha Christie’yi geçmişten beri seven Türk polisiye okuru seri ile Cinayet Ustası vasıtası ile tanışmış oluyor. Wilson, Christie’nin karakteri ve yaşamı hakkında detaylı bir araştırma yapmış. Wilson, hem sürükleyici bir cinayet hikayesi yaratmış hem de Christie’nin sırrına oldukça tatmin edici bir açıklama getiriyor. ‘Cinayet Ustası’, Agatha Christie’nin yaşamından gerçek durumlar ve detaylarla bezeli, gerçek bir olaya dayanan ve adının hakkını veren bir polisiye romanı.

Cinayet Ustası
Andrew Wilson
Çeviri: Çiğdem Öztekin
Altın Kitapları, 343 sayfa

(Posta Kitap, 12.11.2021)

 

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN