Post image
Adil Bir Dünya Düşleyen Beş Film

 

Saliha SULTAN

Adaletin sadece bir suç ve karşılığında ceza kavramlarından oluşmadığını, tüm toplumu ilgilendiren ve üzerinde önemle durulması gereken bir konu olduğunu gündemde tutmak, tartışmak, ülkeler arasındaki farklılıkları, sorunları gündeme getirmek, ortak çözümler aramak üzere bu yıl 9.’su düzenlenen Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali 22-28 Kasım tarihleri arasında gerçekleşti. Teması ile Türkiye’de bir ilk olan, dünyada da eşine az rastlanan türdeki festivalde bu yıl yine sinema perdesine yansıyan insan hikayeleri üzerinden yaşadığımız coğrafyadan dünyanın farklı ülkelerindeki adalet arayışının izini süren dünya sinemasından seçkin filmler yer aldı. Festivalin ‘Adalet Terazisi’ ve ‘Beyaz Perdede Adalet’ seçkileri kapsamında Beyoğlu Sineması ve Nişantaşı City’s sinemalarında izleyiciyle buluşan 10 filmden mutlaka izlenmeniz gereken 5’ini derledik. Türkiye’de Yozgat’ın bir köyünde güvercin çalarak hayata tutunmaya çalışan çocukların dramatik hikayesinin anlatıldığı ‘Güvercin Hırsızları’ndan, mahkeme salonunda o güne kadar sorulmamış soruları sorma cesaretini gösteren bir jürinin yer aldığı Güney Kore filmi ‘8 Numaralı Jüri Üyesi’ne insanoğlunun yeryüzündeki ortak arzusunu, daha adil bir dünya düşünü sinema perdesine yansıtıldı.

 

KAYBOLUŞUN GİZEMİ

Yönetmen: Song Wen

Ülke: Çin

Oyuncular: LIi Xian, Gu Xuan, Dong Borui, Lin Xiaofan

Uzun yıllar sonra bir grup üniversite arkadaşı yeniden bir araya gelirler. Birbirlerini hepsinin gizlice hoşlandığı kız olan Dondong’ın kaybolmasından beri görmemişlerdir. Onun kaybolma şekli, arkadaşlıklarının bitmesine neden olmuştur. Pek çok şey söylenmemiş şekilde kalmıştır. Ergenlik hataları tüm yaşamlarını etkileyen bir sonuç doğurmaktadır. Dostlukları ve yaşamları yalanlar, önyargılar ve iyi bir tutam saflık ve olgunluk çukuru yüzünden mahvolan arkadaşlar, kaybolan arkadaşlarını aramayı da bir yandan sürdürmektedir.

 

GECE YARISI KOŞUCULARI

Yönetmen: Hannes Baumgartner

Ülke: İsviçre

Oyuncular: Max Hubacher, Annina Euling, Sylvie Rohrer, Christophe Sermet, Saladin Dellers

Jonas Widmer İsviçre’deki uzun-mesafe koşucularının önde gelen isimlerindendir ve en büyük amacı Olimpiyatlarda maraton koşmaktır. Zorlu çocukluğuna rağmen yolunu bulmuş gibi görünmekte, her zaman arkadaş ve tanıdıklarına destek olmaya hazır ve isteklidir. Kız arkadaşı Simone ile birlikte yakında ilk dairelerine taşınacaklardır. Ancak sonrasında Jonas büyük koşu sırasında ünvanını korumakta başarısız kalır. Ölmüş olan abisi Philiple ilgili anılar sonunda onu yakalama ve büyüyen çaresizliğinin içinde trajik, çifte bir hayat geliştirir.

 

8 NUMARALI JÜRİ ÜYESİ

Yönetmen: Hong Seung-wan

Ülke: Güney Kore

Oyuncular: Hyung-shik Park, So-Ri Moon, Han-chul Jo, Hae-hyo Kwon

Bu film Kore’deki ilk sekiz jüri üyesinin verdiği karara ilişkin gerçek olaya dayanmaktadır. Medyanın tüm dikkati Kore hukuk tarihinde ilk kez gerçekleşen jürili duruşmadadır. Rastgele seçilen sekiz vatandaş, bir annenin katledildiği ve neredeyse hiç şüpheye yer bırakmayan kanıtlarla desteklenen bir davaya hüküm vermek üzere çağrılır. Hakim sekiz jürinin oy birliğiyle ‘’Suçlu’’ kararına varmasını beklerken, fazlasıyla tutkulu olan bu jüri üyeleri daha önce asla mahkemede sorulmamış sorular sorarak davayı tersine çevirir.

 

KARDEŞLER

Yönetmen: Ömür Atay

Ülke: Türkiye, Almanya, Bulgaristan

Oyuncular: Caner Şahin, Ege Yazar, Gözde Mutluer, Cem Zeynel Kılıç

Aile büyüklerinin kararıyla kız kardeşini tuzağa düşüren Yusuf ve cinayeti işleyen Ramazan, Yusuf’un ıslahevinden şartlı tahliyesi ile 4 yıl sonra tekrar bir araya gelir. 18 yaşından küçük olan Yusuf, ceza indirimi nedeniyle abisi Ramazan yerine polise teslim edilmiştir. Aile işletmesi Tır parkı, ıslahevinden şartlı tahliyesi ile Yusuf’un yeni hapishanesine dönüşür. Her hareketi ailesi tarafından izlenmektedir. Bir çocuğu katile dönüştürebilen acımasız kurallar Yusuf’un etrafını sarmıştır. Birbirlerinin kaderini yaşamak zorunda kalan iki kardeşin hayatına giren Yasemin, aile içinde sır olarak saklanan cinayetin istemeden tanığı olur.

GÜVERCİN HIRSIZLARI

Yönetmen: Osman Nail Doğan

Ülke: Türkiye

Oyuncular: Kutay Sandıkçı, Burçin Sezen, Mert Buğra Tataroğlu

16 yaşındaki Mahmut’un yaşadığı ilçedeki tek gündelik etkinliği, taklacı güvercin beslemek ve arkadaşlarıyla birlikte başkalarının güvercinlerini çalmaktan ibarettir. En büyük hayali ise en iyi güvercinlere sahip olmaktır. Bir gün güvercinlerinden biri kaçar ve geri dönmez. Mahmut, bir çatıya yuva yapan güvercinini bulduğunda o evde yaşayan 8 yaşındaki İsmail’le tanışır. Bu tanışma, o andan itibaren önündeki hayatını etkileyecek en önemli dönüm noktalarından biri olur. Mahmut artık güvercinleri İsmail’in hayali için çalacak ve ona yardım edecektir.

(Karar, 29.11.2019)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN