Post image
Adı küçük kendi büyük öyküler

Mehmet ÖZÇATALOĞLU

“Savaşta Türkiye’yi kurtaran, savaştan sonra da Türk ulusunu yeniden dirilten Atatürk’ün ölümü, yalnız yurdu için değil, Avrupa için de en büyük kayıptır. Her sınıf halkın onun ardından döktükleri içten gözyaşları bu büyük kahramana ve modern Türkiye’nin Atasına layık bir tezahürden başka bir şey değil.” (Winston Churchill)

“Kemal Atatürk veya bizim O’nu o zamanlar tanıdığımız ismiyle Kemal Paşa, gençlik günlerinde benim kahramanımdı. Büyük devrimlerini okuduğum zaman çok duygulandım. Türkiye’yi modernleştirme yolunda Atatürk’ün giriştiği genel çabayı büyük takdirle karşıladım. O’nun dinamizmi ve yorulmak bilmezliği insanda büyük etki yaratıyordu. O, doğuda modern çağın yapıcılarından biri. O’nun en büyük hayranları arasındayım.” (Cavaharlal Nehru)

Ulu önder Atatürk öyle bir hayat yaşamıştır ki ardından bunları söyletmiştir. Tarihin yaprakları bu tür söylemlerle dolu. Cephede göğüs göğüse çarpıştığı düşman generaller dahi O’nun ardından büyük saygıyla konuşmuşlardır. Atatürk ne yaptı, nasıl yaşadı da bu saygıyı edindi? Yanıtı kapsamlı şekilde bir kitapta var.

“Büyük Atatürk’ten Küçük Öyküler” Süleyman Bulut’un araştırıp derlediği, kendine özgü bir üslupla öyküleştirdiği kitap daha önce minik okurlar için de daha küçük hacimli olarak yayımlanmıştı. Bu defa hepsi bir arada ve eklenen yetmiş yeni öyküyle birlikte. Süleyman Bulut öyle güzel aktarmış ki defalarca okunası bir kitap çıkmış ortaya.

Kitapta Çanakkale’deki, Amasya’daki, Erzurum’daki, Sivas’taki, Ankara’daki, Sakarya’daki, Büyük Taarruz’daki ve hatta Cumhuriyeti kurarkenki Atatürk’ü görüyoruz. Haliyle asker ve devlet adamı Atatürk’ü. Fakat daha da önemlisi bu öykülerde ‘insan’ Atatürk’ü görüyoruz. O’nun içindeki insan sevgisi, hayvan sevgisi, çevre sevgisi göz yaşartıcı, üzerine derin derin düşündürücü/ düşünülmesi gereken öykülerle sunuluyor okura.

Süleyman Bulut, kitabıyla ilgili şunları söylüyor: “… Ne var bu öykülerde? Yaşanmışlık var, sadece tarih değil. Hayat macerasına, küçük yaşta yetim kalmış bir çocuk olarak başlayan Mustafa’nın, Mustafa Kemal’in, Mustafa Kemal Paşa’nın, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ve elbette Atatürk’ün mücadeleleri ve insan yanları var. 1937 Kasım’ında, kendisine verilen Mark Twain Derneği Ödülü’nü kabul ederken gerekçesini şöyle açıklamamış mıydı Atatürk: ‘Benim insan taraflarımı övüyorlar.’”

Kitaptaki öykülerden etkilenmemek, bu özel insana hayranlık duymamak elde değil. Lideri olduğu toplumu çağdaş bir insan yapma yolunda verdiği mücadelenin nedenini kitap bitince daha iyi anlıyoruz. Kendisinde barınan insani vasıflar. Kitabın kapağında O’nun veciz sözü yer alıyor: “Beni hatırlayınız.

Hiç unutmadık.

(Birgün, 08.11.2018)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN