Post image
Adalet Psikolojisi’nin 8. baskısı yapıldı

Prof. Dr. Mustafa T. Yücel’in “Adalet Psikolojisi” isimli katıbının sekizinci baskısı yapıldı.

Yücel, Afşar Matbaacılık tarafından basımı yapılan kitabında, sosyal yaşamın çoğu sorunları arasında her zaman ilgi odağı olan yargılama süreci konusundaki incelemelerin ülkemizde uzun süre normatif usul hukuku (biçimsel adalet) ile sınırlı kaldığına ve uğruna hukuk yapılan kişilerin göz ardı edildiğine değiniyor.

Yücel, 371 sayfalık kitabında, “taammüden adam öldürme ile kasten adam öldürmeyi, hırsızlık ile zimmeti, iştirak ile teşebbüsü ayırt etmek ne derece önemli ise ceza adaleti sürecinde yer alan olayların psikolojik/psikiyatrik bilincine varma ile adlı yanılgıların önlenmesinin de o derece önemli olduğunu” vurguluyor.

Yazar Mustafa Yüçel’in eserinde, suç/ceza psikolojisi, seri halde işlenen suçlar, işkence, akıl hastalıkları ve cezai sorumluluk, cinsel suçlar/sapıklık, çocuk suçluluğu, kamu düzeni, mağdurluk, yargılama psikolojisi ve gerçeği gibi konulara ağırlık veriliyor. Usul hukukundaki fetişleştiril-miş teknikler sorgulanıyor, mekanik yargılamadan insani yargılamaya dönüşüm için gerekli kurumsal çözümler sergileniyor, hukukun insan için olduğu hatırlatılarak okuyucu kitlesine geniş bir kaynakça sunuluyor.

New York Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yaptığı lisans üstü öğrenimde (LLM, JSD) ”Hukuk ve Psikiyatri” programına devam eden, psikiyatri kiniğinde staj gören, Cumhuriyet Savcılığı ve Adalet Bakanlığı üst düzey görevlerde/ Avrupa Konseyi suç/ceza adaleti sorunları projelerinde çalışan, çeşitli üniversitelerde akademik görevler üstlenen, Sedat Simavi Vakfı Sosyal Bilim Ödülünü (1991) alan Prof. Dr. Mustafa Yücel halen Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Adalet Psikolojisi, Kriminoloji, Hukuk Sosyolojisi ve Hukuk Felsefesi alanlarında akademik görevini sürdürüyor.

Yücel’in, mahkemeler, denetimli serbesti ile ceza infaz kurumlarında görev alacak psikologlara da pratik rehberlik sağlayıcı nitelikteki bu eserinin okuyucu kitlesini hâkimler/ savcılar, avukatlar ile hukuk uygulamasında psikolojinin katkısını anlamak gereksinmesi olan diğer eyleyiciler yanında adli/klinik psikoloji, adli psikiyatri ve kriminoloji öğrencilerinin oluşturması bekleniyor.

ADALET PSİKOLOJİSİ

Fiyat : 25.00 TL
Yayınevi : Afşar Matbaacılık
Basım Yeri : Ankara
Basım Tarihi : 2013

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN