Post image
ABD’de 60’dan fazla şehirde Asya dayanışması

 

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 60’tan fazla şehrinde protestocular, Asya toplumuyla dayanışma eylemleri düzenledi. Eylemcilerden biri “Bize Vietnam hakkında yalan söylediler, bize Irak hakkında yalan söylediler, bize Suriye hakkında yalan söylediler, bize tüm Latin Amerika hakkında yalan söylediler” dedi.

Washington, New York gibi büyük şehirlerden Sequim gibi küçük kasabalara kadar ülke çapında protesto gösterileri düzenlendi. Gösteriler hem ulusal hem de yerel olarak ana akım medyadan önemli ölçüde yer aldı. Protestolar, geçen yıl içinde Asya karşıtı nefret suçlarındaki endişe verici artışa dikkat çekti ve bu artış ABD’nin Çin’e yönelik giderek daha düşmanca bir dış politikasına bağlandı.

Göstericiler, Çin’in Kovid-19 salgını için günah keçisi ilan edilmesi ve Asya halkına karşı yüzyıllardır süren ayrımcılığın Asya karşıtlığını artırdığını belirtti.

Eylemlerden bazı örnekler:

Atlanta:

Atlanta’nın Chamblee bölgesinde yürüyüş yapan göstericiler ırkçılığı ve ana akım medyanın saldırıyı nefret suçu olarak nitelendirememesini kınadı.

San Francisco:

Binlerce kişi San Francisco şehir merkezinin sokaklarında “Asyalılara Şiddeti Durdurun! Çin Düşmanlığını Durdurun!” pankartları ile yürüdü. Mitingin kapanış konuşmasında bir eylemci Çin’in Kovid-19’a verdiği etkili mücadeleye değindi ve şunları söyledi: “Çinliler günler içinde virüsün genetik yapısını yayınladılar, böylece dünya onunla birlikte savaşabildi. Ve Çin günler içinde, bu gördüğümüz gökdelenler gibi yükselen hastaneler, hayat kurtaran binalar inşa etti ve dünya çapında 50’den fazla ülkeye tıbbi yardım gönderdi. Çin’in ülkedeki Kovid-19 durumu, ulusal bir planları olduğu için neredeyse sıfıra düştü, çünkü harika bir mücadele örneği gösterdiler. Ama ne yazık ki medya, sağcı politikacılar ve Pentagon’da silah kullanmaktan başka bir şey istemeyenler; bunu görmezden gelip Çin’e karşı nefreti kamçıladılar.”

New York:

Yüzlerce kişi Flushing’de bulunan Çin mahallesinde, Asya karşıtı şiddete ve ABD emperyalizmine son verilmesi çağrısında bulunan bir miting için toplandı. Konuşmacılar arasında, Aralık 2020’de Pennsylvania Eyalet polisi tarafından öldürülen 19 yaşındaki bir Çin kökenli Amerikalı olan Christian Hall’un kuzeni Nicole Henriquez de vardı. Henriquez, son Asya karşıtı saldırıları, polis vahşetine ve devlet şiddetine neden olduğunu vurguladı.

Güney Carolina:

ANSWER’ın organizatörleri, Çin Columbia Derneği’nden eylemciler, Fire Voros Koalisyonu ve Moms derneği Asyalılarla dayanışma için Güney Carolina’da bir araya geldi. Protestoculardan biri, “İnsanlık için hep birlikte ayağa kalkalım, çünkü onlar birimize saldırdığınızda hepimize saldırıyor” dedi.

Konuşmacılar, Asya halkına karşı ırkçı şiddetin yükselişini, bu artışı körükleyen ırkçı savaş makinesini kınadı. Eylemciler “Siyah, kahverengi, Asya, beyaz. Aynı mücadele, aynı kavga!” adlı pankartlar taşıdı.

Los Angeles:

Binden fazla protestocu, Los Angeles Belediye Binası önünde bir araya geldi ve Belediye Binası’ndan Çin-Amerikan Müzesi’ne yürüdü. Yol boyunca, Japon-Amerikalıların ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm Asya halklarının kabulü için mücadeleyi anmak için Japon Amerikan Ulusal Müzesi’nin önünde durdular.

ANSWER organizasyonundan Sheila Xiao yaptığı konuşmada Asyalı kadınların beyazlar tarafından fetişleştirilmesinden, kölelikle ABD demiryollarını inşa ederken ölen Asyalı göçmenlerden ve burada Los Angeles’ta organize ırkçı şiddet sonucu evleri ve yaşamları alınan Asyalı-Amerikalılardan söz etti.

Pensilvanya:

ANSWER organizasyonunun çağrısına yanıt olarak Philadelphia Kurtuluş Merkezi ve Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi tarafından düzenlenen gösteri için şehrin Chinatown semtindeki Franklin Meydanı’nda yüzlerce kişi toplandı. Protestoya 20’ye yakın yerel kuruluş tarafından desteklendi. Açılış mitinginin ardından kalabalık, coşkulu bir şekilde yürüyüşe geçti. Protestocular, Pensilvanya eyalet askerleri tarafından öldürülen 19 yaşındaki Asyalı Christian Hall için adalet talebini dile getirdi. Christian Hall ailesinin bir üyesi mitingin açılışında konuştu ve ırkçılığa karşı mücadelede tüm insanların birliği çağrısında bulundu.

Chicago:

Çin Mahallesi’ndeki yürüyüş için yaklaşık 100 kişi toplandı. Pek çok konuşmacı, medyanın ırkçılığın sürdürülmesindeki rolü üzerine vurgularda bulundu. Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi üyesi Candice Choo-Kang, Guyanalı göçmenler olarak ailesinin ırkçılıkla ilgili yaşadıklarını paylaştı ve Başkan Biden‘ın Asya karşıtı ırkçılıktaki suç ortaklığını vurguladı. ANSWER Chiacago üyesi Shabbir Manjeed, medyanın yalanlarını ve Çin karşıtı söylemi dile getirdi: “Bize Vietnam hakkında yalan söylediler, bize Irak hakkında yalan söylediler, bize Suriye hakkında yalan söylediler, bize tüm Latin Amerika hakkında yalan söylediler. Başka bir yalanın bizi savaşa sürükleyecek bir medya silahı olmasına izin veremeyiz” dedi.

Milwaukee:

ANSWER topluluk üyeleri ve organizatörler, Asya karşıtı şiddete, kadına yönelik şiddete ve beyaz üstünlüğüne son verilmesini talep etmek için soğuk havaya rağmen bir araya geldi. Konuşmacılar, ırkçılık, nefret suçları, Kovid-19 nedeniyle Çin ve Çinlilere yönelik suçlamalara ve ABD emperyalizminin uyguladığı şiddete kadar çeşitli konulara değindi.

Asyalılara yönelik ırkçılığa yönelik eylemler Boston, San Antonio, New Mexico, Houston ve Texas gibi 60’tan fazla bölgede yapıldı.

(Aydınlık, 06.04.2021)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN