Post image
Abd İçin Kritik 130 Dakika (02.01.2013)

31 Aralık 2012’de gece 12’de teknik olarak mali uçuruma düşen ABD, 02.10’da kabul edilen tasarıyla önümüzdeki iki ayı kurtardı.

ABD ’de özellikle hane halklarına önemli ölçüde katkı sağlayan Bush’un vergi indirimlerinin sona erdiği ve piyasaların ‘mali uçurum’ olarak (Fiscal cliff) adlandırdığı kaostan son anda kurtuldu. 31 Aralık 2012’de gece yarısına kadar tasarı geçirilemediği için teknik olarak ’mali uçuruma’ düşen ABD’nin, ‘mali uçurum’dan etkilenmesini önlemek için adım atıldı. ABD Senatosu, saat 02.10’da, 8’e karşı 89 evet oyuyla ‘mali uçurum’u önleyen tasarıyı onayladı. Tasarı uyarınca, otomatik harcama kesintilerinin 2 aylığına ertelenmesi ve yıllık gelirleri 400 bin dolar ve aşağı olan bireyler ile yıllık geliri 450 bin dolar ve aşağı olan ailelerin önceki başkan George W. Bush dönemi vergi indirimlerinin devam etmesi öngörülüyor. Tasarının yürürlüğe girmesi için Temsilciler Meclisi tarafından onaylanması ve ABD Başkanı Barack Obama ’nın da bunu imzalaması gerekiyor.

Kamu harcamaları kesilecek

İki ay içerisinde adım atılmaması durumunda ABD’de 2011’de açıklanan Bütçe Kontrolü Kanunu uyarınca, 2013 başından itibaren otomatik olarak kamu harcamalarında ciddi kesintiye gidilecek ve vergiler arttırılacak. Kongre Bütçe Ofisi’nin baz senaryosundaki tahminlere göre ABD’nin 2012’deki bütçe açığı 1.1 trilyon dolar (GSYH’nin yüzde 7,3’ü), kamu borcu ise 11.3 trilyon dolar (GSYH’nin yüzde 73’ü) olacak. ABD’de kanunda değişiklik yapılmaması halinde 31 Aralık 2012 gecesinden itibaren Bush döneminde getirilen yüksek gelirler için vergi kesintisi sona erecek. Ayrıca 2011’de çalışanlara getirilen vergi indirimi de son bulacak. Bu durum gelir vergilerinde yüzde 2 artış olması anlamına geliyor. Bazı kamu harcamaları otomatik olarak kesilecek ve binden fazla devlet programı sona erecek. ABD’de 31 Aralık 2012’de yürürlüğe girecek kanunlarda değişiklik yapılmaması durumunda, bütçe ve borç dengeleri iyileşecek fakat resesyon riskini arttıracak. Kanunun yürürlüğe girmesi halinde ABD’nin bütçe açığının 500 milyar dolar azalması bekleniyor. Fakat ekonominin 2013’te yüzde 0,5 daralması bekleniyor.

Uçuruma düşülmesi ne anlama geliyor

2001-2003 arasında (Bush dönemi) getirilen yüksek gelirliler için vergi kesintisi sona erecek.
2011’de çalışanlara getirilen vergi indirimi sona erecek.
İş dünyası için getirilmiş olan bazı vergi avantajları kaldırılacak.
Obama’nın sağlık reformu ile ilişkili yeni vergileri yürürlüğe girecek.
Bazı otomatik kamu harcaması kesintileri devreye girecek.
Binden fazla devlet programı sona erecek.

(radikal.com.tr, 2 Ocak 2012)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN