Post image
ABD her gün 317 kişi silahla vuruluyor

Mesut Hasan BENLİ

ULUSLARARASI Af Örgütü (UAÖ), ABD’deki silah şiddetini konu olan çarpıcı bir rapor hazırladı. Bugün kamuoyuyla paylaşılacak raporda, birçok ülkede, ateşli silahlarla ilgili ruhsat ve düzenleme sistemi bulunmasına karşın ABD’de ulusal kayıt sistemi gibi önlemler alınmadığı ve ve 30 eyalette ruhsat veya izin olmaksızın tabanca bulundurmaya izin verildiği belirtildi. Raporda, ABD’de her gün ortalama 317’nin üzerinde kişinin silahla vurulduğuna da dikkat çekildi.

Uluslararası Af örgütü, ABD’deki silah şiddetini konu alan “İnsan Hakları ve ABD’deki Silah Şiddeti Krizi” başlıklı raporunu bugün kamuoyuna açıklayacak. Hazırlanan raporda, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) hükümetinin, silah şiddetinin bir insan hakları krizine dönüşmesine göz yumduğu iddia edildi.

30 EYALETTE RUHSAT VE İZNE GEREK YOK

Raporda, ABD’de hayatın silahlara sınırsız erişimle uyumlu hale geldiğini ve bu konuda ulusal bir düzenleme getirmeye yönelik elle tutulur bir girişim olmadığı savunuldu. Raporda, birçok ülkede ateşli silahlarla ilgili ruhsat ve düzenleme sistemi bulunmasına karşın ABD’de ulusal kayıt sistemi gibi önlemler alınmadığı ve 30 eyalette ruhsat veya izin olmaksızın tabanca bulundurmaya izin verildiği anlatıldı.

1 YILDA 38 BİN KİŞİ SİLAHLA ÖLDÜRÜLDÜ

Raporda, kamuoyuyla paylaşılan son yıl olan 2016 istatistiklerine de yer verildi. İstatistiklere göre, 2016’da ABD’de 38 binin üzerinde kişi ateşli silahlarla öldürüldü. 116 bin kişi de ateşli silahlarla öldürücü olmayan şekilde yaralandı. Raporda, silah şiddetinin beyaz olmayan topluluklarda 15 ila 34 yaş arasındaki erkeklerin ve erkek çocukların ölümlerinin en önemli sebebi olduğu belirtildi. Raporda, beyaz olmayan 15 ila 34 yaş arası erkeklerin ve erkek çocukların silahla öldürülme riski, aynı yaştaki beyaz erkeklere ve erkek çocuklarına göre 20 kat daha fazla olduğu, aile içi şiddete uğrayan kadınlar ve çocuklar da silah şiddetinden orantısız şekilde etkilendiği belirtildi.

HER GÜN 317 KİŞİ VURULDU

Raporda, her gün ortalama 317’nin üzerinde kişi silahla vurulduğuna da dikkat çekildi. Raporda ABD sık sık rastlanılan kitle üzerinde ateş açma vakaları da ele alındı. Kitle üzerine ateş açmanın çok güçlü duygusal ve psikolojik etkileri olduğu belirtilen raporda, saldırı tüfekleri ile yüksek kapasiteli ateşli silahların yasaklanmasıyla bu olayların önüne geçilebileceği ifade edildi.

YARI OTOMATİK SİLAH SATIŞI YASAKLANSIN

UAÖ raporunda, ABD’deki silah şiddetin azaltılması için yaptığı bazı tavsiyeler ise şöyle sıralandı:

*İnsanların geçmişlerinin kapsamlı bir biçimde kontrol edilmesi

*Ateşli silahların ruhsatlandırılması ve kayıt altına alınması için ulusal düzenlemelerin yapılması ve silah sahibi olmak isteyenlere zorunlu eğitim verilmesi

*Yarı-otomatik saldırı tüfeklerinin ve diğer askeri silahların yasaklanması

*Topluluk şiddetini azaltmayı ve engellemeyi amaçlayan delil temelli

(hurriyet.com.tr, 12.09.2018)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN