Post image
Cumartesi anneleri’nden 500. eylem: Çocukları bulunana kadar…

cumartesi-anneleri

SİBEL BAHÇETEPE

Gözaltında kaybedilen ya da faili meçhul cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerinin yargılanmasını isteyen Cumartesi Anneleri, 500. kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Ellerinde kırmızı karanfiller ile yakınlarının fotoğraflarını taşıyan Cumartesi Anneleri ,“Yakınlarımızı kaybedenler hesap verinceye kadar bizler onları aramaktan vazgeçmeyeceğiz, 500 değil bin hafta da olsa burada olacağız” dedi. Alana gelen grupların slogan atmaması ve sessiz bir şekilde oturma eylemine destek vermesi istendi. Eyleme, aralarında Suavi,Ferhat Tunç, Bilgesu Erenus’un da bulunduğu sanatçılar ile avukat Eşber Yağmurdereli, CHP genel başkan yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Ercan Karakaş, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Kadir Gökmen Öğüt, Süleyman Çelebi, CHP PM üyesi Enis Berberoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, HDP Milletvekili Levent Tüzel, DİSK Genel Sekreteri Dr. Arzu Çerkezoğlu, Akın Birdal, Sevim Belli, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ile babası Sami Elvan, Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Gedik, Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, Abdullah Cömert’in ağabeyi Zafer Cömert ile çok sayıda yurttaş katıldı. Eylem, eşzamanlı olarak İngiltere, Almanya, Avusturya, İsviçre, Kanada, ABD ve Fransa’nın bazı kentlerinde de gerçekleştirildi. Cumartesi Anneleri’ne destek vermek amacıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bir kırmızı karanfil gönderdi.

Fotoğraf: Vedat Arık

Fotoğraf: Vedat Arık

‘Analar için ne yaptınız?’

19 Ekim 1995’te gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun, 20 yıldır kayıpları için devletin adım atmadığını belirterek “Bu ülkeyi yönetenler demokrasiden bahsediyorlar. Onlara sesleniyorum, bu analar için ne yaptınız” diye sordu. Tosun “Kayıplarımızın akıbetini bulana, failler yargılanana kadar iki elimiz yakanızda olacak. Analara hesap verene kadar bu meydanlardan gitmeyeceğiz” dedi. 8 Ekim 1980’de gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır ise “500 haftadır bu insanların nerede olduklarını bilmek, mezarlarına kavuşmak için adalet ve demokrasi mücadelesini veriyoruz. Bu ülkeyi yönetenler sağır ve dilsiz oldular” diye konuştu.

10425065_1010723925620371_5593196086844187885_n‘Bu meydanda büyüdüm’ – Gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç, eylemlerine başladıkları zaman birkaç aile olduklarını, şimdi ise binlerce insanın tek yürek haline geldiğini söyledi. Süleyman Cihan’ın kardeşi Ahmet Cihan da gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarına dikkat çekerek “Bu resimler devletin işlediği cinayetlerin delilidir” dedi. Hasan Gülünay’ın kızı Deniz Gülünay ise Galatasaray Meydanı’nda büyüdüğünü söyleyerek “Bu meydan ağıt alanı değil. 22 yıldır babamı arıyorum, aramaya devam edeceğim” dedi. Van’dan gelen kayıp yakını Serhat Ertak ise şunları söyledi: “Burada tek resim var, adı da kayıp…” İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına grup açıklaması yapan İkbal Eren bu hafta, 19 Ekim 1995’te İstanbul Avcılar’daki evinden gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Fehmi Tosun’u anmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Mesut Yılmaz da geldi ama…

Gözaltında kayıp vakalarının yoğun olarak yaşandığı dönemlerin başbakanlarından Mesut Yılmaz da eylem sürerken Galatasaray Meydanı’nda görüldü. CHP Milletvekili Melda Onur Twitter hesabı üzerinden “Galatasaray Cumartesi Anneleri topluluğunda bir Mesut Yılmaz görüldü…” diye yazarak fotoğraf paylaştı. Galatarasay Kongre üyesi olan Yılmaz’ın Galatasaray Spor Kulübü’nün lise binasında yapılan genel kurulunda oy kullanmak için geldiği anlaşıldı.

(Cumhuriyet, 26.10.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN